Linkovi

Modifikovane biljke za veću proizvodnju hrane


Tzv. super-napunjene biljke jednog dana bi mogle da hrane našu gladnu planetu. Naučnici su pronašli način da dramatično ubrzaju rast biljaka tako što su modifikovali način na koji one reaguju na promene u jačini svetlosti i senku.

Biljke pretvaraju sunčevu svetlost, ugljen dioksid i vodu u hranu, u dobro poznatom hemijskom procesu – fotosintezi. Biolog koji proučava biljke, Stiv Long studira na Univerzitetu države Ilinois.

“Fotosinteza je najvažniji proces na našoj planeti. Ona je pokretačka snaga života na Zemlji”.

Taj proces međutim nije uvek efikasan za neke od najvažnijih prinosa. A to je luksuz koji ne možemo da priuštimo, kaže Metju Rejnolds iz Međunarodnog centra za poboljšanje kukuruza i pšenice, skraćeno SIMIT.

“Ljudska populacija prebrzo raste, klimatske promene negativno utiču na predviđanja produktivnosti, tako da smo primorani da iz naših useva izvlačimo maksimum”.

Evo kako tačno Longova grupa izvlači maksimum: Biljke najbrže rastu na suncu. One uspore kada se nađu u senci oblaka ili lišća, ali kada se sunce ponovo pojavi, potrebno im je mnogo minuta da se oporave i nastave rast. Long i njegove kolege dodaju im gene koji smanjuju vreme oporavka. Modifikovane biljke rastu 20 odsto više nego obične.

“Ovo otkriće, samo jedna modifikacija koja povećava usev, predstavlja uspeh za čitavu oblast, jer svi koji rade na fotosintezi sada mogu da vide da ako se unapredi fotosinteza to će nam doneti više plodova”, kaže Stiv Long.

Longova grupa je za ove potrebe koristila genetski inženjering, ili transdženik, što je i dalje kontroverzna tehnika. Međutim, Rejnolds, koji se bavi klasičnim uzgajanjem biljaka – kaže da je to početak.

“Transdženik dokazuje koncept te možemo takođe da tražimo prirodne varijacije”.

Rejnolds smatra da je prinos koji su Longove kolege proizvele impresivan, i kaže da je oprezni optimista. Ipak, on se pita:

“Šta je negativna strana? Zašto biljke to nisu same uradile do sada? Uvek postavljamo ta pitanja kada nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito”.

Long i njegove kolege do sada su radili sa duvanom, jer ga je lako analizirati. Sada planiraju da počnu da primenjuju istu tehniku na pirinač, soju i juku – tri najvažnije biljke za ishranu na svetu.

XS
SM
MD
LG