Linkovi

Moderne arhitekte vracaju se tehnikama starih majstora


Vestminsterska opatija
Vestminsterska opatija

Visoke evropske katedrale kao da prkose gravitaciji. Nova generacija 3D arhitekata, po šablonu starih majstora, kreira nešto novo.

Visoki plafoni Vestministerske opatije u Londonu vekovima odolevaju vremenu, bez obnovljene betonske i čelične konstrukcije – koje su kosturi današnjih nebodera.

Inženjeri u Švajcarskoj koriste tehnike starih majstora da stvore čvrste konstrukcije, koje liče na umetnička dela.

“Kako da dobro iskoristite slabije materijale i učinite ih stabilnim kroz geometreiju, pre nego ;vrstinu materijala – na to smo potpuno zaboravili. To su znali da rade majstori gradnje, jer, u suptornom, njihove gotske katedrale ne bi mogle da ostanu stabilne poslednjih 500 godina. Veoma uzbudljivo”, kaže Filip Blok sa Univeriteta ETH Cirih.

Ovo su 3D odštampani delovi poda koji liče na paukovu mrežu, ali njihov stvaralac kaže da su bezbedni kao i oni koji viđate u zgradama.

“Jasno je zašto se vraćamo starim tehnikama i kroz istraživanja pokazujemo da se može graditi bezbedno i sa materijalima koji su i do 70 odsto lakši. Zato i mislim da je interesovanje veliko, jer zašto biste koristili 70 odsto teži materijal?”

Blok kaže da je neobičan deo ovog posla to što se otkrivaju zaboravljene umetničke forme.

“Ne iznenađuje nas to što gotske katedrale i dalje stoje, ali današnji inženjeri ne mogu da objasne kako uspevaju da stoje tako dugo i koliko su bezbedne. Mi pokušavamo da to objasnimo. Istraživanje koje radimo u ETH treba da nam pomogne da razumemo svoje nasleđe, prošlost, ali I da dizajniramo bolje u budućnosti – i ta veza nam se mnogo dopada".

Nove tehnike gradnje prikazane su na festivalima arhitekture. Sledeće godine bi trebalo da se koriste i u zgradama nove generacije koje će se graditi u centru Ciriha.

XS
SM
MD
LG