Linkovi

Večna lepota kuće "Vodopad" Frenka Lojda Rajta


“Fallingwater” odnosno Vodopad, naziv je kuće u ruralnom, jugozapadnom delu države Pensilvanija, koju je 1935. dizajnirao čuveni arhitekta Frenk Lojd Rajt. Do te kuće nije lako doći, ali vredi svaki korak, i nešto je što bi trebalo videti iako možda niste strastveni ljubitelj arhitekture.

Kuća “Vodopad” dobila je to ime iz dobrog razloga. Ona je bukvalno sagrađena na vodopodu planinske reke “Bear Run”, što taj vodopad ujedno čini delom kuće. Žubor vode čuje se u spavaćim sobama, a vidi se ispod poda u dnevnoj sobu.

Edgar i Lilijan Kaufman, vlasnici robne kuće Kaufman u Pitsburgu, želeli su vikendicu blizu grada, te su angažovali legendarnog arhitektu Frenka Lojda Rajta, koji je njihov san pretvorio u javu – tako što je vodopad integrisao u dizajn.

Rezultat je bio toliko zadivljujući, da je Frenk Lojd Rajt završio na naslovnici Tajm magazina 1938. sa “Vodopadom” u pozadini. Brojni posetioci su dolazili u obilazak kuće, a među njima i poznate ličnosti - Albert Ajnštajn, Ingrid Bergman, Marlen Ditrih, pa čak i predsednik Sjedinjenih Država Frenklin Delano Ruzvelt.

“Podešena je tačno za njih, odgovarala je njihovom životnom stilu i onome što su želeli da postignu, a to je interakcija sa prirodom i opuštanje u prirodi”, priča Linda Vagoner, direktorka muzeja "Vodopad".

Rajtova arhitektura prepoznatljiva je po apstraktnim i geometrijskim oblicima u kombinaciji sa elementima koji su u prirodi - poput kamenja, cveća i vode. Takođe je karakteriše otvoren prostor ispunjen svetlošću.

Frenk Lojd Rajt nije voleo fotografije, tako da se na zidovima “Vodopada” jedino mogu videti porodični portreti ili slike umetnika, koje su duboko cenili i arhitekta i Kaufmanovi. Među njima je slika Dijega Rivere i crtež sa potpisom Pikasa. Umetnički radovi, koji bi inače visili na zidovima, zamenjeni su prozorima koji uramljuju prirodu strogim geometrijskim okvirom.

“Vodopad” je 1964. pretvoren u muzej, a magazin fondacije Smitsonijan je tu kuću izdvojio kao jedno od mesta koje bi svako trebalo da poseti tokom života. U poslednjih 50 godina taj savet je poslušalo više od četiri miliona ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG