Linkovi

Da li stanje u pravosuđu Crne Gore može biti kamen spoticanja u pregovorima sa EU?


Sastanak članova Sudskog savjeta Crne Gore u Podgorici (Foto: VOA)
Sastanak članova Sudskog savjeta Crne Gore u Podgorici (Foto: VOA)

Sudski savjet Crne Gore saopštio je u srijedu da je izbor predsjednika Vrhovnog suda prvi i osnovni uslov za ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti pravosuđa za ključna pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Evropskom unijom.

Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać kazao je da je Sudski savjet “ne želi i ne može da utiče na predlog koji treba da da Vrhovni sud”, ali da očekuje da to pitanje bude riješeno.

“Sudski savjet je iskazao očekivanje od Vrhovnog suda da konačno utvrdi predlog za Sudski savjet, da dobijemo predsjednika Vrhovnog suda. Nismo sigurni da će i sada na opštoj sjednici Vrhovnog suda biti utvrđen predlog za predsjednika Vrhovnog suda. Nećemo da sugerišemo sudu kako da glasa”, kazao je Korać.

Članica Sudskog savjeta Sanja Konatar kazala je da je “Sudskom savjetu dat rok do 24. aprila da okonča izbor predsjednika Vrhovnog suda”.

“U tom smislu mi smo raspisali osmi oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda”, kazala je Konatar.

Sudski savjet Crne Gore o stanju u pravosuđu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Mjesto predsjednika Vrhovnog suda upražnjeno je od odlaska Vesne Medenice sa te funkcije 31. januara 2020. godine. Od seprembra 2021. v.d poziciju predsjednika Vrhovnog suda pokriva sutkinja Vesna Vučković.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica uhapšena je u aprilu 2022. godine, a Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je protiv nje optužnicu da je kao pripadnik kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin Miloš Medenica, koristeći položaj uticala na ishod pojedinih odluka u postupku revizije pred Vrhovnim sudom.

Član Sudskog savjeta Miodrag Iličković podsjetio je da v.d. stanje predsjednika Vrhovnog suda traje “oko dvije i po godine”.

“Meni je neshvatljivo da na osam konkursa, 17 sudija Vrhovnog suda ne može da predloži jednog kolegu ili koleginicu da budu, ne predsjendici, nego kanidati za Sudski savjet za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Mi trpimo pritužbe EU, Venecijsnake komisije... Sad treba birati predsjednika Apelacionog, predsjendika Višeg suda u Bijelom Polju... Imate situaciju da je bez menadžmenta veliki dio pravosuđa. Neshvatljivo je da se iz sjednice u sjednicu, sudije neće da glasaju ni za ni protiv”, rekao je Iličković. On je rekao da je “imperativ svih da se izabere predsjednik Vrhovnog suda”.

Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać ocijenio je da stanje u crnogorskom pravosuđu “može biti bolje nego što je sada” i potvrdno odgovorio na pitanje da li sudstvo može biti kamen spoticanja na putu Crne Gore ka EU.

“Da može, ali popravljanje stanje u crnogorskom pravosuđu nije samo posao za sudsku granu vlasti, a naročito nije za Sudski savjet. To mora biti zajednički posao svih grana vlasti”, kazao je Korać na konferenciji za novinare o stanju u crnogorskom sudstvu.

Govoreći o radu crnogorskih sudova Korać je rekao da “ažurnost ostaje na istom nivou, a efikasnost pada”.

“Jedan od razloga je nedostatak sudija. Za crnogorsko pravosuđe ne postoji interesovanje kao ranije, ne javlja se dovoljan broj kandidata za sudije, pa se sudstvo i Sudski savjet nađe u situaciji da ne može da obezbijedi drugog sudiju, niti da nekog sudiju pošalje na drugo mjesto bez njegove saglasnosti. To stvara probleme za popunjavanje u pravosuđu", naveo je Korać.

Predsjednik Sudskog savjeta ukazao je na činjenicu da ”trenutno crnogorskom pravosuđu fali 56 sudija i tri predsjednika suda, među kojima i čelna pozicija predsjednika Vrhovnog suda”.

XS
SM
MD
LG