Linkovi

Vlada Crne Gore se zadužila 750 miliona dolara


Predsednik vlade Crne Gore Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković u Podgorici, 7. marta 2024.
Predsednik vlade Crne Gore Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković u Podgorici, 7. marta 2024.

Vlada Crne Gore se, emitovanjem državnih obveznica na londonskoj berzi, zadužila 750 miliona dolara, po kamatnoj stopi 5,88 odsto.

Premijer Milojko Spajić saopštio je da je rok vraćanja sedam godina i dodao da je transakcija zaključena pod povoljnim uslovima.

Spajić je objasnio da "jedina relavantna kamatna stopa za Crnu Goru iznosi 5,88 odsto" i dodao da su obveznice emitovali u dolarima jer je, kako je naveo "to jeftinije".

"Da je zaduženje bilo u eurima, kamatna stopa bi bila 6,4-6,5 odsto. Ovako je, u dolarima, smanjena", kazao je Spajić.

Crna Gora je, naglašava Spajić, od juče zvančno na indeksu J.P. Morgan".

“Vrlo bitna stvar je da su svi najveći svjetski investitori investirali u ovu emisiju crnogorskih obveznica. Od juče je država Crna Gora zvanično na indeksu J.P. Morgan, prvi put u istoriji u dolarskom indeksu”, kazao je Spajić na konferenciji za novinare.

Vlada Crne Gore se zadužila 750 miliona dolara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

‌Crnogorski premijer je saopštio da će ovo zaduženje biti kako korišćeno isključivo za “otplatu ranijih dugova i potencijalno finansiranje kapitalnih projekata”.

"Nijedan euro iz ove emisije obveznica neće biti iskorišćen na tekuću potošnju, plate, pnezije, socijale… već isključivo na vraćanje starih dugova i potencijalno za kapitalne investicije", naveo je Spajić.

Zakonom o budžetu za ovu godinu, takođe, je moguće zaduživanje do i 1,15 milijardi eura.

Ministarstvo finansija se u decembru 2023. zadužili ukupno 159 miliona eura, 109 miliona kroz zaključenje ugovora o kreditu sa osam domaćih poslovnih banaka i 50 miliona eura kroz emisiju državnih zapisa.

Iz Vlade su saopštili da su sredstva iz tog zaduženja služila za blagovremeno izmirenje obaveza planiranih godišnjim zakonom o budžetu za 2023. godinu.

XS
SM
MD
LG