Linkovi

Lagard: Saradnjom do ekonomskog rasta


Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard
Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je kako je potrebno da svet saradjuje u cilju prevazilaženja globalnih ekonomskih izazova koji obuhvataju sporiji rast, niske cene robe i potencijalne mere štednje

U govoru održanom u Frankfurtu, Lagard je rekla da je rast “predugo bio suviše nizak” i da se efekti oporavka ne odražavaju na mnoge ljude što može da dovede do mogućih posledica “po društvene i političke sisteme u mnogim zemljama”.

Biću jasna: Ne upućujem poziv na uzbunu, već kažem da treba da smo oprezni. Došlo je do gubitka zamaha na planu rasta, ali verujem da ukoliko su političari rešeni da deluju zajedno da bi se suočili sa izazovima o kojima ću govoriti za minut, pozitivni efekti na globalno poverenje i globalnu ekonomiju mogli bi da budu znatni i mogli bi da se vratimo na pravi put.”

Lagard je nabrojala izazove u razvijenim ekonomijama, uključujući jači dolar koji ograničava rast u SAD, slabije investicije i visoku nezaposlenost koji guše zemlje evrozone, kao i kombinaciju slabog rasta i inflacije koja nanosi štetu japanskoj ekonomiji.

Medjutim, direktorka MMF-a je naglasila druge, kako se izrazila, “svetle tačke”. Indija, istakla je ona, beleži jak rast i povećanje ličnih primanja. U jugoistočnoj Aziji, Indonezija, Malezija, Filipini, Tajland i Vijetnam beleže dobre rezultate, rekla je Lagard.

Da bi se ta dobit proširila, ona je apelovala na svaku zemlju da uradi svoj deo kako bi se ta nastojanja pretvorila u “značajan globalni paket”. Kristin Lagard je takodje naglasila da bi SAD trebalo da povećaju federalnu minimalnu nadnicu i prošire poreske olakšice za one koji zaradjuju manje kako bi podstakle tržište radne snage, dok bi zemlje evrozone trebalo da uvedu bolje programe stručnog usavršavanja, u skladu sa potrebama poslodavaca, kako bi se mladima pomoglo da nadju posao.

XS
SM
MD
LG