Linkovi

UNICEF: U vazdušnom udaru na školu u Mjanmaru ubijeno 11 dece


Na fotografiji snimljenoj 17. septembra 2022. vidi se dete, žrtva vazdušnog udara na školu u severozapadnoj oblasti Sagaing, u Mjanmaru, dan posle napada mjanmarskog vojnog helikoptera
Na fotografiji snimljenoj 17. septembra 2022. vidi se dete, žrtva vazdušnog udara na školu u severozapadnoj oblasti Sagaing, u Mjanmaru, dan posle napada mjanmarskog vojnog helikoptera

Najmanje 11 učenika poginulo je u vazdušnom napadu na jedno selo u Mjanmaru, prema agenciji za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF), a hunta u toj zemlji rekla da je npad bio usmeren na pobunjenike koji se kriju u toj oblasti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je udar, saopštila je njegova kancelarija, koja je saopštila da je najmanje 13 ljudi poginulo, uključujući 11 učenika.

Ova zemlja jugoistočne Azije je u haosu otkako je vojska preuzela vlast posle puča 1. februara 2021. godine. Skoro 2.300 civila ubijeno je u suzbijanju protesta, prema podacima lokalne posmatračke grupe.

U regionu Sagaing na severozapadu zemlje vođene su neke od najžešćih borbi, a sukobi između boraca koji se protive puču i vojske doveli su do spaljivanja čitavih sela.

Agencija UN za decu UNICEF osudila je nasilje u petak u gradu Depein u Sagaingu.

"Najmanje 15 dece iz iste škole se i dalje vodi kao nestalo", navodi se u saopštenju UNICEF-a objavljenom u ponedeljak, pozivajući na njihovo hitno bezbedno oslobađanje.

Gutereš, koji je u utorak bio domaćin svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN, "snažno osuđuje napade oružanih snaga Mjanmara na školu u Let Iet Kone". On je izrazio saučešće porodicama žrtava, rekao je u saopštenju njegov portparol Stefan Dižarik.

Takvi napadi na škole u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom predstavljaju "teška kršenja protiv dece u vremenima oružanog sukoba koje je Savet bezbednosti oštro osudio", rekao je Guterešov portparol, pozivajući da počinioci snose odgovornost.

Hunta je saopštila da je poslala trupe u helikopterima u Let Iet Kone nakon što je dobila dojavu da borci Kačinske armije nezavisnosti (KIA), etničke pobunjeničke grupe, i lokalne milicije protiv puča premeštaju oružje u tom području.

Vojska je optužila pobunjeničke borce da koriste civile kao živi štit i rekla da je zaplenila mine i eksploziv iz sela.

"Pripadnici obezbeđenja pružili su neophodnu medicinsku pomoć i dogovorili slanje pacijenata u obližnju bolnicu", navodi se u saopštenju vojske.

Portparol hunte Zav Min Tun optužio je u utorak KIA da je odvela seljane u manastir, a zatim odatle pucala na vojnike.

Jedan seljanin koga je kontaktirao AFP odbacio je sugestije vojske da se u toj oblasti nalaze borci.

"Samo su napali školu. Kažu da ih je neko napao, pa su uzvratili, ali to nije tačno", rekao je meštanin, koji je želeo da ostane anoniman radi sopstvene bezbednosti.

Meštanin je rekao da je vojska odnela neka tela i privela više ljudi, uključujući decu i nastavnike.

ASEAN je do sada vodio besplodne diplomatske napore za rešavanje krize u Mjanmaru. Lideri grupe se sastaju u Pnom Penu u novembru.

XS
SM
MD
LG