Linkovi

Srušen zid u Severnoj Mitrovici


Rušenje zida u severnoj Mitrovici
Rušenje zida u severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici u nedelju je uklonjen potporni zid zbog kojeg su proteklih nedelja povećane tenzije između Beograda i Prištine, ali i na samom Kosovu. Rušenje zida je proteklo mirno, a prema planu uređenja za dva dana počinje gradnja novog zida.

Do rušenja zida u blizini glavnog ibarskog mosta u severnoj Mitrovici došlo je nakon jučerašnjeg dogovora koji su u Prištini postigli predstavnici ove opštine i Vlade Kosova, a uz posredovanje Kancelarije Evropske unije i ambasade SAD u Prištini.

Zid koji je od strane lokalnih vlasti Severne Mitrovice sagrađen početkom decembra uklonjen je za manje od sat vremena. Rušenju zida prisustvovala je i šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

"Svedoci smo veoma važnog trenutka i volela bih da pohvalim obe strane za iskazanu mudrost, za jaku političku mudrost, uloženu snagu i intenizvne napore koji su doveli do ovog trenutka", rekla je Apostolova.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su krajem prošle godine Rezoluciju kojom su od Vlade Kosova tražili rušenje ovog zida, a predsednik Kosova Hašim Tači rekao je pre dva dana da će zid ukoniti oni koji su ga i izgradili, što se u nedelju i dogodilo.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je u subotu na sednici Skupštine opštine Severna Mitroivca da će umesto potpornog zida biti izgrađena konstrukcija koja će biti uvučena dva metra prema šetalištu i da će ona biti u stvari sigurnosna mera kako se vozilima ne bi ulazilo na šetalište.

Pristup šetalištu, kada su u pitanju vozila, biće omogućen jedino hitnoj pomoći, policiji i vatrogasnoj službi. Izgradnja nove konstrukcije trebalo bi da počne u utorak 7. februara.

XS
SM
MD
LG