Linkovi

Jubilej popularnog parobroda na Misisipiju


Parobrod Načez
Parobrod Načez

Danas se parobrodom Načez voze turisti koji žele da dočaraju kako je izgledao život na Misisipiju u 19. veku, kada je svoj dolazak, kilometrima udaljen parobrod najavljivao, svirkom na parnim orguljama

Tokom 19. veka moćna reka Misisipi vrvila je parnim brodovima sa lopaticama, koji su prevozili i tovar I ljude uzvodno I nizvodno tim ogromnim plovnim putem. Danas ih je samo nekoliko u pogonu, a jedan od njih je kako upravo proslavio svoju 40. godišnjicu.

Parobrod sa lopaticama Načez je deveti brod koji nosi ime grada na Misisipiju koji je u jednom trenutku bio veliki ceremonijalni centar Načez indijanaca.

Parobrod je izgrađen 1975. uglavnom od čelika, ali su parna mašina i sistem upravljanja preneti sa drugog parobroda koji je originalno izgrađen 1925. Danas se ovim parobrodom voze turisti koji žele da dočaraju kako je izgledao život na Misisipiju u 19. veku, kada je svoj dolazak, kilometrima udaljen parobrod najavljivao, svirkom na parnim orguljama, kalajopi.

“U to vreme kada nije postojala masovna komunikacija, mnoga od tih malih mesta pored reke nisu imala ni nedeljne, a kamo li dnevne novine, ali kada bi zasvirale parne orgulje, svi su u gradu znali da je parobrod tu.”

79-to-godišnji Klark Holi, takođe poznat kao Dok bio je prvi kapetan na parobrodu Načez. Danas., iako u penziji još uvek plovi I na parobrodu svira kalajopi.

“Postojali su parobrodi koji su prevozili putnike, parobrodi koji su prenosili teret, parobrodi pilane koji su plovili od farme do farme, od plantaže do plantaže I sekli drveće.

Na primer da bi sagradio novu štalu farmer Braun je trebalo da pređe 60 do 80 kilometara do najbliže pilane, a ovako brod bi mu došao do njegove farme i obavio posao.

U vreme kada nisu još postojali bioskopi bilo je parobroda na kojima su se izvodile muzičke i pozorišne predstave, a verovali ili ne i brodova koji su plovili od mesta do mesta sa ciljem prikupljanja duhovne muzike.” Donald Hoton, koji je danas kapetan parobroda Načez kaže da je ponosan što je jedan od samo nekoliko kapetana koji upravljaju parobrodom.

“Retkost je upravljati pravim parobrodom u luci Nju Orleansa, u prometnim lukama, pokazivati ljudima reku Misisipi i gde se odvijala bitka za Nju Orleans. Grad je nikao tu gde je sada upravo zahvaljujući reci Misisipi i parobrodima.”

Dok krstare Misisipijem putnici na parobrodu mogu da plešu uz zvuke džeza, muzike rođene u Nju Orleansu, gradu poznatom i kao 'Big Easy'.

Tako se nekada živelo i to je još uvek neverovatno zanimljiv način na koji, ljudi pored reke žive”, kaže Klark Holi.

Budući da se parobrod Načez orržava u dobroj formi, još puno godina će svojim lopaticama krstartii duž reke Misisipi.

XS
SM
MD
LG