Linkovi

Miševi pomažu u izboru terapije za obolele od raka


Nisu svi lekovi protiv raka delotvorni kod svakog pacijenta sa rakom. Sa namerom da eliminišu testiranje i greške, neke kompanije odgajaju identične tumore kod miševa. Kompanije tvrde da takav pristup isključuje neke nedoumice u tretiranju kancera.

Naučnici su inficirali miša istom vrstom raka dojke koji ima Ajlin Juti.

“Ja imam vrstu raka pod nazivom trostruko negativan. Imam genetsku mutaciju pod nazivom BRCA1 koja povećava šanse za dobijanje raka dojke za 80 odsto.”

Juti je platila kompaniji Čempions onkolodži, sa sedišem u Nju Džersiju, da pronađe tretman koji će biti delotvoran za nju.

“Ono što radimo je da presadimo tkivo raka pacijenta u miša čiji imunološki sistem nije narušen, tako da možemo da odgajimo tumor i zatim testiramo različite terapije kako bi mogli da predvidimo koja vrsta terapije će biti najdelotvornija za pacijenta”, kaže Anđela Dejvis iz kompanije "Čempions onkolodži."

Dejvis kaže da laboratorija može da isproba različite lekove na velikom broju miševa istovremeno. Ajlin Juti je imala veći broj tretmana kao izbor.

“Dobili smo rezultate i onaj koji je bio manje toksičan, delovao je podjednako kao i više toksičan lek.”

Postoje i nedostaci u korišćenju miševa kao modela. Pre svega, veoma je skupo. Juti je platila 30 hiljada dolara jer je želela da kompanija Čempions testira veliki broj lekova. A, garancija ne postoji. Ako je tretman delotvoran kod miševa, postoji 50 odsto šansi da bi mogao da bude delotvoran i za pacijente. Ali ako nije delotvoran kod miša, neće biti ni za pacijente.

Još jedan nedostatak je da pacijenti odlažu svoj tretman dok ne stignu rezultati na miševima. Studije tek treba da dokažu da li upotreba miševa može da bude bolja od procene dobrog lekara. Lek koji je Juti izabrala bio je delotvoran za nju i ona je zadovoljna jer je odlučila da testira lekove na miševima, pre nego što je primila hemoterapiju.

XS
SM
MD
LG