Linkovi

Miščević: Posao oko poglavlja 23 i 24 tek počinje


Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije

Srbija je napravila pregled svih mogućih problema koje može da ima, ne samo sa susedima, već i sa svim državama članicama EU, izjavila je danas šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i objasnila da se ne može predvideti kada bi koje pitanje sa nekom državom moglo da eksplodira. Granica na Dunavu, nestali i arhive su najveći problemi sa Hrvatskom, rekla je Miščević.

Posao oko poglavlja 23 i 24 za Srbiju tek počinje jer države članice EU sada razgovaraju o pregovaračkoj poziciji i prelaznim merilima koje zvanični Beograd treba da ispuni, izjavila je danas šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Uoči skupa o odnosima EU i Srbije, Miščević je istakla da Srbija i Hrvatska imaju nekoliko otvorenih pitanja – granicu na Dunavu, nestala lica, arhive. Po njenim rečima, nepoznanica kada će neki od problema sa državama članicama EU eksplodirati, jer se to ne može predvideti:

"Naravno da moramo biti jako pažljivi i jako pratiti sve naše komšije, sve države EU sa kojima se Srbija graniči. Jer ima jedan broj pitanja koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti. Mi smo jako svesni toga i još negde na početku procesa smo napravili jedan pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama. Ne samo susednim, već i sa svim državama članicama EU".

Nekadašnji glavni savetnik prethodnog predsednika Hrvatske Ive Josipovića Dejan Jović je izjavio da je veći optimista nego pre mesec dana da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima EU i Srbije biti otvorena do kraja juna. Jović je rekao da je uveren da će se proces uslovljavanja nastaviti, jer se radi o dugotrajnom procesu pregovora, i dodao da se nada da će biti dovoljno mudrosti da se izbegne kompletno zaustavljanje procesa pregovora:

"Zbog slabosti Vlade u Hrvatskoj, pre svega, ali i zbog sve lošije reputacije koju Hrvatska ima u EU, takođe i zbog nekih drugih razloga – čini se kao da je došlo do uklanjanja te potencijalne blokade. Barem za sada. To još uvek ne znači da bilo koja zemlja članica, pa i Hrvatska, mogu u nekom trenutku zaustaviti taj proces, sve do njegovog kraja."

Po oceni analitičarke u Centru za evropske politike iz Brisela Korine Stratulat, države članice EU postaju voljnije da postave prepreke zemljama kandidatima za članstvo ukoliko to donosi prednosti u njihovoj domaćoj politici. Rumunija je naznačila mogućnost da postavlja prepreke u procesu proširenja Srbije kada je reč o vlaškoj manjini, napomenula je Stratulat i istakla da to ima veze sa unutrašnjom politikom i da se pokreće iz trivijalnih razloga, više nego zbog stvarne zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG