Linkovi

Mirovni napori pape Franje


Papa Franja i izraelski predsednik Šimon Peres za vreme susreta u Jerusalimu, 26. maja 2014.
Papa Franja i izraelski predsednik Šimon Peres za vreme susreta u Jerusalimu, 26. maja 2014.

Nakon što je papa Franja pozvao izrealskog i palestinskog predsednika na zajedničku molitvu u Vatikanu, papine pristalice veruju da njemu može da podje za rukom više nego običnim političarima.

Papa Franja pozvao je izraelskog i palestinskog predsednika na zajedničku molitvu u Vatikanu u nedelju. Papa kaže da nema nameru da se meša u bliskoistočni mirovni proces. Medjutim, da neke od papinih pristalica veruju da on može da ostvari nešto što je teško ostvarivo za obične političare.

“Voleo bih da vas pozovem gospodine predsedniče Peres, kao i predsednika Mahmuda Abasa da zajedno sa mnom učestvujete u jednoj sesiji intenzivne molitve, pozivajući Boga da nam podari mir”.

Neočekivani poziv upućen je za vreme papine nedavne posete Bliskomi stoku, gde je dozvolio da bude fotografisan u situacijama koje pape obično izbegavaju.

Na avionu, na povratku kući, papa Franja je rekao novinarima da neće učestvovati u zastalom izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Medjutim, Danijel Petri sa Katoličkog univerziteta Amerike u Vašingtonu, kaže da je to bio smeo potez.

“Ako se nešto dogodi, biće to izuzetno. Papa Franja postaje čudotvorac Bliskog istoka.”

Mnogi papini sledbenici ga već doživljavaju kao čudotvorca.

Nedelju dana posle njegove molitve za mir u Siriji prošlog septembra, usledio je sporazum kojim su sprečeni američki vazdušni udari zbog upotrebe hemijskog oružja od strane sirijskog režima.

Pa ipak, od tada su desetine hiiljada ljudi izgubile život u sirijskom konfliktu a usledile su i nove optužbe za hemijske napade, kaže Danijel Petri.

“Veoma je teško ostvariti pravedni mir u Siriji. Ali tvrditi da je u toj zemlji ostvaren uspeh je po meni pogrešno, sa moralnog i intelektualnog stanovišta.”

Nedeljni sastanak i molitva uslediće posle jutarnje službe na crkveni praznik - Duhove - na trgu Svetog Petra. I bez čuda, sigurno je da će taj dogadjaj stvoriti sliku mirovnog nastojanja, sa papom Franjom u njegovom središtu.
XS
SM
MD
LG