Linkovi

Mir i opstanak - božićne želje Srba na Kosovu


Manastir Gračanica
Manastir Gračanica

Mir i opstanak na Kosovu, glavne su božićne želje Srba sa Kosova. Centralna proslava Božića među pravoslavnim vernicima na Kosovu održana je u Gračanici. Liturgiju u manastiru Gračanica služio je episkop raško prizrenski Teodosije.

On je kazao da je za sve pravoslavne hrišćane Božić veliko okrepljenje u ovim danima kada narod najviše strada zbog bolesti koja hara celim svetom.

„Ovakvi praznici kao što su Božić nama dodatno daju snagu, veru nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bi mogli da odolimo svim iskušenjima i onim spolja, ali i onim iznutra koji su u nama. Današnji pranik nam daje poruku mira, da prvo imamo mir u sebi, mir Hristov, onaj krajnji mir koji ne može niko da uzme ko je od ovoga sveta, zatim da imamo mir u svom domu u svojoj obitelji sa svojim komšijama susedima sa onima sa kojima živimo i radimo“, rekao je Teodosije.

Liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Neka današnji praznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, svaki novi put koji izgradimo, novu bolnicu, zgradu, svaku novu crkvu koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju“, rekao je Petković.

Manje vernika na liturgiji

Zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemioloških mera ove godine je svečanoj liturgiji prisustvovao manji broj vernika.

„Najveća mi je želja, ako Bog da na današnji dan, da dobijem već jednom stan i da imam svoj mir i da ostanem na Kosovu da živim, a ne da odem sa Kosova i Metohije“, rekla je za Glas Amerike Suzana Denić iz Gračanice.

„Praznik proslavljamo u krugu porodice. Znači radost, nov život, sreća, sloga mir“, kazala je meštanka Gračanice Aleksandra Marković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i Dom zdravlja u selu Gušterica kod Lipljana, gde je ovoj ustanovi uručio sanitetsko vozilo.

XS
SM
MD
LG