Linkovi

Ministri EU: Britanija i Unija potrebne jedna drugoj


Dvoje aktigvista sa zastavama EU i Velike Britanije ispred Brandenburške kapije izrazili su protivljenje izlasku Britanije iz EU.
Dvoje aktigvista sa zastavama EU i Velike Britanije ispred Brandenburške kapije izrazili su protivljenje izlasku Britanije iz EU.

Posljednji skup ministara spoljnih poslova EU pred britanski referendum, zakazan za četvrtak, protekao je u Luksemburgu u znaku iščekivanja konačne odluke Britanaca - ostaju ili odlaze iz EU. Evropski ministri su uvjereni da bi odlazak Britanije značio lošu vijest za obje strane. Njihov britanski kolega, dijeleći takav stav, ukazuje da, ukoliko Velika Britanija ostane, hitno se mora primjeniti u praksi novi, za Britance povoljniji aranžman funkcionisanja unutar evropske porodice...

Tek par dana pred referendum, evropski ministri, uključujući i njihovog britanskog kolegu, slično razmišljaju - Britaniji treba Unija, i obratno...

"Vodi se oštra borba, biće veoma tijesan rezultat referenduma, kakav god bio, a poruka koju se trudimo da prenesemo Britancima je da je riječ o putu bez povratka. Ako Britanija odluči da ode, neće se moći vratiti, nikada se neće kasnije moći pridružiti pod uslovima prihvatanja neprihvatljivog - euro i zone Šengena i slično. Ovo je veoma vazna odluka i jasni smo u poruci da je najbolji interes Britanije da ostane u EU. Moja porukama kolegama ovdje je da, ako Britanija odluči da ostane, očekujemo hitnu primjenu paketa sporazuma dogovorenog u februaru u Briselu, kako bi bili sigurno da Unija radi u korist svih svojih gradjana i da se bavi njihovim problemima - manje fokusirana na političke agende a više na agende Evropljana”, navodi ministar spoljnih poslova Velike Brtanije, Filip Hamond.

"Mislim da su ovi skupovi pod jakim uticajem britanskog referenduma. Uvijek sam govorio da bih želio da snažna većina odluči da Britanija ostane u EU - ako se to ne desi, izgubićemo više nego jednu zemlju, izgubićemo britansku tradiciju i istoriju unutar EU, koja je uvijek bila i biće važna za nas. Unija će izgubiti mnogo ako Britanija ode. Snažno se nadamo da će kampanja za ostanak da dobije veliku podršku a nama preostaje da čekamo i da vidimo rezultat referenduma...", kaže njemački ministar spoljnih poslova, Frank-Valter Štajnmajer.

Da li će u slučaju Brexita u pitanje doći i proces proširenja?

Ne očekujem probleme, jer vjerujem u pozitivan ishod referenduma", odgovorio je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

"Nadam se da neće doći do Brexita, uvjeren sam da je to ne samo bolje za Veliku Britaniju, već ostanak u Uniji znači jaču i bolju Evropu. Zato se nadam jasnom glasanju za ostanak, jer u suprotnom slučaju to bi imalo negativne posljedice po EU. Ne samo da bi bila slabija kao Unija po praktičnim pitanjima, Britanija je važna i kao ideološka pomoć gdje ukazuje na slabosti Unije. Važno je da imamo države koje imaju hrabrosti da glasno ukazuju na problem i na ono što nije u redu..." - navodi ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastian Kurc.

"Nadam se da će Velika Britanija da ostane. Ona bi bila snažnija i EU bi bila snažnija sa Brtanijom. Sa druge strane, jasnoje, kakav god da bude rezultat, EU će biti drugačija, i treba nam to dobro sagledati, kako bi smo bili sigurno da EU odgovoara očekivanjima naših gradjana, to je ono što ja očekujem od naših lidera...", kaže ministar spoljnih poslova Slovačke i skori predsjedavajući Savjeta ministara EU, Miroslav Lajčak.

I zaista je tako - kako se god završi britanski referendum, Unija više neće biti ista - moraće se mijenjati i, koliko god to bilo bolno aparatu od preko 30 hiljada preplaćenih eurokrata, na prvo mijesto staviti potrebe običnih ljudi...

XS
SM
MD
LG