Linkovi

Visoko obrazovanje u regionu zabrinjavajuće


Regionalno rangiranje fakulteta unaprijediće kvalitet obrazovanja i biti smjernica poslodavcima prilikom zapošljavanja kadra, ocijenjeno je u razgovoru ministara prosvjete Crne Gore, Srbije i Republike Srpske koji su se danas sastali u Podgorici.

Ministri dvije države i jednog entiteta Predrag Bošković, Srđan Verbić i Dane Malešević razgovarali su danas u Podgorici o visokom obrazovanju, problemima u toj oblasti i priznavanju inostranih obrazovnih isprava.

Bošković je nakon sastanka rekao da je jedan od prepoznatih problema nostrifikacija inostranih obrazovnih isprava.

-Crna Gora, kao najmanja država u regionu sa najmanjem tržištem rada, može to najprije da osjeti i da prepozna, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina jednak broj crnogorskih studenata diplomira u Crnoj Gori kao i van nje.

To, kako je naveo, ne bi bio problem, ali je poznato da postoje fakulteti na kojima se studije, koje traju četiri godine, završavaju za manje od godinu.

-Mislim da bi trebalo da izvršimo rangiranje univerziteta na prostoru bivše Jugoslavije, i da to bude jedan od ključnih kriterijuma za poslodavce, i državu kao najvećeg poslodavca, prilikom zapošljavanja, kazao je Bošković.

On je ocijenio da je današnji sastanak “izlaz iz tog tunela koji stvara ogromne probleme na obrazovnom tržištu, kada je u pitanju čitav region”.

Njegov kolega iz Srbije kazao je da postoji zajednička zabrinutost za kvalitet visokog obrazovanja u regionu, ali i zajedničke ideje kako da se taj kvalitet unaprijedi.

-Imamo u izgledu početak rada jedne međunarodne organizacije sa sjedištem u Beogradu, čiji bi cilj bio, prije svega, unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, kazao je Verbić.

Kako je naveo, jedan od načina tog unaprjeđivanja je rang lista studijskih programa u regionu, gdje bi bilo vrlo jasno koji je program kvalitetniji od drugih.

-Važno je da studenti, prije nego što upišu fakultet, znaju šta će sa tom diplomom moći i šta će naučiti na tom fakultetu, a za poslodavce je jako važno da znaju koga zapošljavaju, pojasnio je Verbić.

On je kazao da je sljedeći korak pravljenje okvira za regionalno priznavanje kvalifikacija.

Malešević smatra da su i rangiranje i regionalni kvalifikacioni okvir samo neke od metodologija kojima se može poboljšati kvalitet obrazovanja.

-Moramo tražiti i neka brža rješenja koja ćemo primijeniti, da nam se ne bi dešavala poplava raznoraznih diplomaca sa privatnih fakulteta i univerziteta, koji se lako zapošljavaju, uglavnom u vanprivredi, pri čemu mislim na organe upravljanja na lokalnom i državnom nivou, naveo je on.

Kako je kazao, primjenom tih rješenja neki fakulteti i univerziteti biće prinuđeni ili da poprave kvalitet, ili da završe sa radom.

XS
SM
MD
LG