Linkovi

File: EU ne traži priznanje Kosova


Beograd, 23. oktobar 2014.
Beograd, 23. oktobar 2014.

U Beogradu održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja zapadnog Balkana u organizaciji Evropske unije.

Odlazeći komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je da Evropska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo i dodao da je srećan zbog reformi u Srbiji.

File je posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i finansija zemalja zapadnog Balkana u Beogradu, koji je organizovala Evropska unija, poručio da pozicija Unije ostaje ista kao i prošle godine, kada je usvojen pregovarački okvir.

"Tad smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas", zaključio je File.

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj pozvao je, na marginama skupa, Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i to u formi mirovnog sporazuma i istakao da dijalog ne bi trebalo da bude proces bez jasnog cilja, već da bi na kraju trebalo da se okonča mirovnim sporazumom, koji bi obuhvatio i priznavanje nezavisnosti Kosova, čime bi se Kosovu omogućilo da postane članica Ujedinjneih nacija.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušari rekao je da je samit pokazao da zemlje u regionu mogu da sarađuju i da zajednički imenitelj regiona nije nacionalizam, kao i da državne poslove ne mogu da vode huligani na fudbalskim utakmicama.

U prostoriji gde je održan skup nije bilo državnih simbola, a razgovori su bili multilateralne prirode, kako bi se izbegao bilo kakva nagoveštaj srpskog priznavanja Kosova.

XS
SM
MD
LG