Linkovi

Ministar za Bregzit: Ne odlaže se glasanje u parlamentu


Protesti protiv izlaska Britanije iz EU u Londonu, 6. decembar 2018.
Protesti protiv izlaska Britanije iz EU u Londonu, 6. decembar 2018.

Britanski ministar za Bregzit rekao da će parlament naredne nedelje glasati o planu premijerke Tereze Mej za izlazak Britanije iz EU, uprkos izveštajima medija da Mej planira da odloži glasanje da bi pokušala da od Brisela dobije bolji dogovor.

Predlog britanske premijerke verovatno će biti odbačen u parlamentu u utorak, što bi moglo da izazove haos kada je reč o izlasku zemlje iz EU, ali i da ugrozi političku budućnost Tereze Mej.

Dnevnik "Sandej tajms" preneo je da bi Mej u ponedeljak trebalo da objavi da se glasanje odlaže i da će otputovati u Brisel da bi još jednom apelovala na evropske lidere da poboljšaju dogovor sa Britanijom.

"Glasanje je u utorak i na to smo trenutno usredsređeni", rekao je BBC-iju ministar za Bregzit Stiven Barkli, uz ocenu da bi u slučaju novih pregovora, članice EU mogle da traže više.

Barkli je upozorio da bi, u slučaju da parlament glasa protiv plana za Bregzit, Britanija ušla u period neizvesnosti, ali da bi Mej mogla da ostane na položaju premijerke.

Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

Lideri Evropske unije trebalo bi da se sastanu u Briselu u četvrtak i spekuliše se da bi Mej mogla to da iskoristi da zatraži promene u sporazumu, koji su oštro kritikovale obe stranke u Britaniji.

Najveći broj se protivi spornom rešenju kojim se izbegava uspostavljanje čvrste granice između Irske i Severne Irske.

Evropske diplomate saopštile su da bi mogle da pomognu Mej sa "kozmetičkim promenama" neobavezujućeg političkog sporazuma koji je deo dogovora, ali da sam dogovor o izlasku Britanije nije otvoren za nove pregovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG