Linkovi

Naučnici testiraju mini-satelite


Kkjubset" PhoneSat.

Mali, jeftini satelit, nazvan "Kjubset" nije veći od vekne hleba, ali pruža kompaktnu orbitalnu kućicu za mnoštvo senzora i instrumenata.

Razlika između količine energije koju Zemlja prima od sunca i energije koju emituje nazad u svemir utiče na to da li će se naša planeta zagrevati ili hladiti. Trenutno niko nije u mogućnosti da precizno izmeri razlike u temperaturi, međutim naučnici u laboratoriji za primenjenu fiziku, univerziteta Džons Hopkins u Merilendu planiraju to da promene koristeći stroj malih, jeftinih satelita nazvanih “cubesats”.

Kjubset nije veći od vekne hleba, ali pruža kompaktnu orbitalnu kućicu za mnoštvo senzora i instrumenata.

Bitna naučna dostignuća u proteklih deset godina omogućila su istraživačima da naprave jeftinije i laganije satelite, koji i dalje mogu u sebi da nose opremu mnogo većih letelica – komunikacije, navigaciju i generatore za pogon, uključujući i teret zadataka koje moraju da obave.

Laboratorija za primenjenu fiziku poslala je u orbitu dva kjubseta, koji su se za sada pokazali toliko svestrani da se planiraju i druga lansiranja.

Bil Svorc je glavni naučnik projekta RAVAN (rejvan), koji će koristiti kjubsete za bolje predviđanje zemaljskih klimatskih promena.

“Ovo bismo koristili za merenje onoga što naučnici smatraju malim disparitetom između sunčeve energije i onoga što se reflektuje i emituje sa Zemlje – što će odrediti buduće klimatske uslove”.

Svorc kaže da će glavni senzor, odnosno radiometar, biti napravljen od jednog od najtamnijih poznatih materijala – grafitnih nanocevčica.

“Jedna od dobrih strana ove tehhnologije je to što je vrlo tamna i ako merimo radijaciju koja se emituje ili reflektuje sa zemlje treba nam vrlo, vrlo crna supstanca”.

Prvi kjubset projekta Rejvan biće lansiran iduće godine kako bi naučnici saznali više o tome kako ova naprava od nanocevčica radi.

"Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina dostići takozvani nivo tehničke spremnosti grafitne nanocevčice za apsorbovanje, onakve kakva se koristi u svemirskim letelicama, a i neke druge važne elemente te tehnologije. To će onda postati dostupno za buduće misije".

Prvi satelit će biti pozicioniran na izmedju 550 i 750 kilometara iznad Zemlje, što će omogućiti posmatranje cele planete.

Kasnije, flota od 30 do 40 kjubseta simultano će beležiti radijaciju sa svih tačaka Zemlje, i danju i noću, u pokušaju da odgovori na pitanje koje se tiče svih nas: kakva je dugoročna budućnost klime na našoj planeti?
XS
SM
MD
LG