Linkovi

Ključna uloga minerala u medicini


Minerali su osnovni elementi za održavanje ljudskog tela zdravim. Osim što su sastojci za lekove koji spasavaju život, oni se koriste kao izvori ili komponente za najsavremeniju medicinsku opremu. U kliničkom centru Nacionalnih instituta za zdravlje u Vašingtonu, otvorena je specijalna izložba o značaju važne uloge minerala.

Minerali u vitrinama na prvom spratu kliničkog centra Nacionalnih instituta za zdravlje, izgledaju kao poludrago kamenje koje bi moglo da se stavi u moderan nakit. Ali izložba pod nazivom Minerali u medicini objašnjava kako supstance koje mogu da se izvade iz zemlje imaju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju, medicini i tretmanima.

“Svaki mineral ima različitu ulogu. Neki su važni kao antibiotici, kao što je srebro. Neki su važni jer prenose određene proteine sa jednog na drugo mesto, kao što je bakar. Neki su važni za zdravlje naših zuba, kao što je fluor. Oni svi imaju različite funkcije i to je ono što ih čini toliko magičnim.”

Džon Gelin, direktor kliničkog centra kaže da su minerali takođe važne komponente u nekim od najsavremenijih medicinskih aparata koji se koriste u zdravstvenim ustanovama širom sveta.

“Na primer berilijum, koji je predivan kristal, veoma je važan u našoj opremi kojom se prave snimci u visokoj rezoluciji kao što su Ce Te skeniranje i mamografija.”

Les Folio, radiolog, ukazuje na druge minerale kao što su hubnerit sa kvarcom, koji su takođe ključne komponente u aparatima za snimanje.

“To su gotovi Ce Te snimci koji nam daju trodimenzionalne informacije. Možete da vidite pluća i organe u abdomenu, a ovi zeleni delovi su limfni čvorovi od metastaziranog raka. Ce Te skeniranje pravi odlične snimke zahvaljujući mineralima na izložbi.”

Gips, koji većinom stiže iz Španije, već duže vreme je osnova u stomatologiji.

“Gips je u ovom slučaju materijal koji se koristi za pravljenje otiska pacijentovog viličnog tkiva i zuba radi uspostavljanja dijagnoze”, kaže stomatolog Robert Rendž.

Ovih 40 minerala koji su prikazani, pozajmljeno je iz Smitsonijanovog Prirodnjačkog muzeja. Minerali u medicini su deo tekuće umetničke izložbe u Kliničkom centru Nacionalnih instituta za zdravlje.

“Uticaj umetnosti na zdravlje je veoma interesantan, možda veoma važan. Umetnost mogu da budu slike, muzika ali takođe i posmatranje stvari kao što su kristali i minerali, što ljudima izaziva osmeh na licu i čini da se osećaju bolje.”

Gelin se nada da će posetioci izložbe početi da budu zahvalni na ključnoj ulozi koju minerali imaju u njihovom zdravlju i blagostanju.

XS
SM
MD
LG