Linkovi

Nastavlja se blokada u Oregonu


Članovi grupe koja je zauzela državnu zgradu u Oregonu, 4. januar 2015.
Članovi grupe koja je zauzela državnu zgradu u Oregonu, 4. januar 2015.

Naoružani anti-vladini aktivisti i dalje okupiraju zgradu uprave prirodnog rezervata u američkoj državi Oregon, uprkos tome što su se otac i sin, inače u središtu protesta te grupe, vratili u zatvor i distancirali od aktivista.

Miran protest manje grupe aktivsta, koji je organizovan u znak solidarnosti sa lokalnim renčerima, ocem i sinom Dvajtom i Stivenom Hamondom, prerastao je u četvorodnevnu blokadu federalne zgrade uz zahteve da se reši veći problem oko prigovora na to kako federalna vlada rukovodi zemljištem koje je u njihovom vlasništvu, pogotovo u državama na zapadu zemlje.

Ejmon Bandi, koji predvodi grupu, zarekao se da će ostati u zgradi dokle god im se ne ispune zahtevi. Šerif okruga Harni je poručio aktivistima da je vreme da napuste tu zajednicu jer su obećali da će pomoći građanima tog okruga, da bi ubrzo zatim pribegli oružju i nelegalnom protestu.

Nije najjasnije koliko ljudi učestvuje u protestu, ali organizatori navode da je u jednom periodu bilo prisutno i do 100 ljudi. Bandi je međutim odbio da saopšti tačan broj.

Nekoliko agencija za javni red i mir, uključujući Federalni istražni biro, zajednički pokušavaju da reše situaciju, ali do sada nisu preduzeli nikakvu direktnu akciju protiv grupe aktivista.

Rančeri, 76-godišnji Dvajt Hamond i njegov 46-godišnji sin, Stiven – predali su se u ponedeljak i vratili u zatvor, pošto je federalni apelacioni sud doneo odluku da moraju da odsluže kaznu zatvora od 5 godina zbog podmetanja požara na federalnom zemljištu, koje su koristili za ispašu svoje stoke.

XS
SM
MD
LG