Linkovi

Milion Nemaca dočekalo svetske prvake


Mario Gece i Andre Širle sa "zlatnom boginjom" na pozornici ispred Brandenburške kampije i hiljadama navijača u pozadini
Mario Gece i Andre Širle sa "zlatnom boginjom" na pozornici ispred Brandenburške kampije i hiljadama navijača u pozadini

Fudbaleri na pozornicu, postavljenu kod Brandenburške kapije izašli u crnim majicama sa brojem „1“, a zatim bacali minijaturne fudbalske lopte u masu...

Stotine hiljada nemačkih navijača dočekale su nove svetske prvake u fudbalu, koji su se danas vratili sa Mondijala u Brazilu.

Skoro milion Nemaca izašlo je na uzlice Berlina da pozdravi svoj nacionalni tim, koji je pre dva dana u Rio de Žaneiru osvojio četvrtu titulu najbolje fudbalske reprezentacije na planeti u svojoj istoriji. Stotine hiljada ispunile su takozvanu „navijačku milju“, deo puta od zapadnog dela prestonice do Brandenburške kapije, gde je održana velika žurka, dok se ogroman broj ljudi okupio pored ulica u centru grada, kojima je prošla povorka sa reprezentativcima. Fudbaleri su na pozornicu, postavljenu kod Kapije izašli pevajući i igrajući, u crnim majicama sa brojem „1“, a zatim bacali minijaturne fudbalske lopte u masu.

"Atmosfera je fantastična, čekali smo tim dugo, ali je onda bilo sjajno", rekao je Jan Rajman, koji je zajedno sa bratom Štefanom stigao iz Hamburga.

"Definitivno je vredelo. Mi smo svetski prvaci!", dodao je Štefan Rajman.

Mlađi i stariji navijači redom su bili obučeni u boje nacionalne selekcije, mnogi su čak i svoja lica obojili u crno, crveno i zlatno, a bilo je i onih koji su nosili perike ili trake za kosu u bojama nemačke zastave. Većina je počela da pije pivo znatno pre nego što je tim stigao iz Brazila.

"Da budem iskren, ovo je najbolja stvar ikada. Mi smo šampioni sveta, volimo svoju zemlju i najbolji smo na svetu! To je najvažnije. Momci su najbolji, naš tim je fantastičan!"

Prethodno, fudbaleri su crnim autobusom sa otvorenim krovom prolazili ulicama Berlina u vrlo laganom tempu, više od dva sata. Dok su ih navijači pozdravljali, novi svetski šampioni su podizali trofej – čuvenu „zlatnu boginju“, koju su pobedom nad Argentinom od 1:0 na Marakani u nedelju, prvi put osvojili kao ujedinjena zemlja.

Prethodna tri pehara - 1954, 1974 i 1990. osvojila je Savezna republika Nemačka – odnosno Zapadna Nemačka.

XS
SM
MD
LG