Linkovi

Pejanović Đurišić: Promovisaćemo politiku otvorenih vrata


Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić
Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić

Crna Gora namjerava da promoviše politiku otvorenih vrata NATO-a, posebno na Zapadnom Balkanu gdje je to suštinski važno za stabilnost, kazala je crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić u razgovoru sa specijalnim izvještačem Glasa Amerike iz Pentagona Karlom Beb, na marginama NATO samita u Varšavi.

"Brojne su koristi od članstva, ali iznad svega bezbjednost i stabilnost. Takođe, mi smo sada u poziciji da, ne samo ostvarujemo mehanizme koji garantuju bezbjednost i sigurnost naših građana, već i da doprinosimo stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, što je suštinski važno za ostvarenje vizije mirne, cjelovite i jedinstvene Evrope. Zapadni Balkan je značajno napredovao u odnosu na 1990-te, ali je još mnogo pitanja koja bi trebalo riješiti. Smatramo da je bezbjednost regiona na prvom mjestu, ali se mi svi takođe, na globanom planu suočavamo sa nizom drugih izazova i prijetnji koje nisu individualne, već zajedničke. A to zahtijeva zajednički odgovor. Mi želimo da budemo dio saveza u kome su odgovori odmjereni, pripremljeni i potom realizovani."

Na pitanje o odnosima Crne Gre sa Moskvom, koja se glasno protivi širenju NATO-a, ministarka Pejanović Đurišić kaže da su ti odnosi u suštini povezani sa odnosom Kremlja i EU i opterećeni sankcijama koje je Evropa uvela Rusiji.

"Nama je žao što je to tako, jer u prvom redu Crna Gora ne predstavlja prijetnju nikome, posebno ne Rusiji. Mislimo da je pristup NATO-u neophodan. Mi se zalažemo da se bilo koji problem rešava dijalogom, dijalog nema alternativu, ali uslovi za dijalog moraju biti precizirani. Strategija odvraćanja i odbrane NATO-a u tom smislu tjera obje strane da dijalogu pristupe ozbiljno, da dijalog bude transparentant i da se minimiziraju rizici."

Pejanović Đurišić kaže kako je reakcija Rusije prema Crnoj Gori politički motivisana i da ne očekuje da bi to moglo da ima i druge reperkusije na bilateralne odnose dvije zemlje koji imaju dugu tradiciju. Komentarišući stavove analitičara koji minimiziraju značaj prijema Crne Gore u NATO, Pejanović Đurišić kaže:

"O svakom pitanju uvijek se mogu čuti različiti stavovi. Živimo u demokratiji i to je u redu. Mi sa svoje strane koristimo svaku priliku da otvorimo dijalog sa kritičarima i na spoljnom i na unutrašnjem planu. NATO je ozbiljna organizacija koja je godinama procjenjivala naš napredak i mi smo učinili sve da naše partnere uvjerimo i dokažemo da smo spremni da postanemo punopravni član Alijanse. "

Upitana kakav bi savjet u ime Crne Gore mogla da da kolegama čije zemlje imaju ambiciju da se priključe Savezu, ministarka Pejanović Đurišić kaže:

"Mi namjeravamo da promovišemo politiku otvorenih vrata, posebno na Zapadnom Balkanu gdje je to, vjerujemo, suštinski važno za stabilnost. I ja imam savjet za ministre odbrane – treba da se uključe u implementaciju NATO standarda i reformi da bi zemlje bile spremne u smislu bezbjednosti, odbrane i interoperabilnosti snaga."

XS
SM
MD
LG