Linkovi

Mikro stanovi - životni stil u Hong Kongu


Mikro stanovi (ilustracija)
Mikro stanovi (ilustracija)

Mikro-stanovi su novi trend u dizajnu zapadnih gradova gde prelazak iz većih u manje stambene prostore postaje statusni simbol. Međutim, u Aziji, mali stanovi nisu trend već životni stil. U Hong Kongu, gradu koji važi za jedan od najskupljih na svetu kada je reč o stambenom tržištu, stanovi postaju sve manji i manji.

Ova stambena zgrada u centru Hong Konga možda deluje kao savršeni dom za mlade profesionalce. Ali Doni Čen ne misli tako, možda zato što njegov stan ima površinu od samo 18 kvadratnih metara.

"Pomislim – o ne, opet sam se vratio u ovu kutiju i moram da ostanem u njoj još 10, 11 sati uključujući spavanje. Tako da svaki put kada uđem u stan osećam se pomalo kao mačka silom stisnuta u kutiji”.

Mesečna kirija je 1.300 dolara, što je oko trećina njegove plate. Generalno gledano, stanovi u Hong Kongu su sve manji i sve skuplji. To, međutim, može da dovede do kreativnih rešenja. Kada su Endi Najt i njegova žena kupili jednosobni stan od 28,7 kvadratnih metara potpuno su ga transformisali.

"Moj omiljeni deo stana je sistem kućnog bioskopa sa najsavremenijim zvukom i dva nivoa sedišta. Za moju ženu, to je verovatno kuhinja i činjenica da može da leži u kadi dok gleda svoje TV serije.”

Arhitekte Janis Čen i Derek Lau dizajnirali su takozvani “Pit Stop” – jedinicu koja obuhvata nameštaj koji može da ima različite svrhe. Zidovi sa policama mogu da klize I razmaknu se da se proširi prostor. Stepenice ka platformi za spavanje iznad kupatila ujedno služe i kao skladišni prostor. Radni i trpezarijski sto mogu da se podignu I zakače za zid.

"Moj omiljeni deo stana je polica za knjige koja može da se pomera tako da ne služi samo kao polica već i kao pokretna pregrada”.

Ove godine, 30 ili više odsto od 17,000 stanova koji se grade u Hong Kongu biće manje od 30 kvadratnih metara. Očekuje se da će taj broj porasti na 43% sledeće godine.

XS
SM
MD
LG