Linkovi

Slovenija šalje vojsku na granicu, traži pomoć EU


Izbeglice u Sloveniji posle prelaska granice sa Hrvatskom, 20. oktobar 2015.
Izbeglice u Sloveniji posle prelaska granice sa Hrvatskom, 20. oktobar 2015.

Hiljade azilanata su ušle u Sloveniju od subote, te su nadležni primorani da rešavaju problem ogromnog priliva migranata na jugu zemlje.

Slovenačke vlasti navode da je najmanje 4.000 izbeglica, među kojima i veliki broj beba i male dece, stiglo danas, uz dodatnih oko 8.000 koji su iz Hrvatske prešli granicu u ponedeljak.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Šefić rekao je novinarima u Ljubljani da će slovenačke vlasti poslati vojsku na granicu, dodavši da će njihova ovlašćenja biti limitirana i da će samo pomagati policiji u čuvanju državne granice te da će situacijom rukovoditi slovenačka policija.

Šefić je takođe najavio da nije isključena mogućnost da se za potrebe čuvanja granice podignu “fizičke barijere”.

Slovenija optužuje Hrvatsku da prevozi ogroman broj azilanata do granice bez prethodnih konsultacija.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić međutim ističe da je njegova vlada tražila da prebaci polovinu pridošlih kroz Sloveniju i zatražila od Ljubljane uputstva gde da dovede migrante.

Slovenački predsednik u Briselu traži pomoć EU

U međuvremenu, slovenački predsednik Borut Pahor je danas u Briselu zatražio od evropskih članica pomoć u policijskim snagama i novcu za čuvanje granice prema Hrvatskoj i bavljenje izbjeglicama koje iz tog pravca ulaze u zemlju.

"Mislim da Slovenija, kao evropska država, ima pravo da od EU traži dodatne policijske snage na granici sa Hrvatskom."

Izjavio je ovo danas predsjednik Slovenije, Borut Pahor, nakon susreta sa predsjednikom Evropske komisije, Žan-Klod Junkerom i predsjednikom Evropskog saveta, Donaldom Tuskom. On je dodao kako će "narednih sati" slovenačka vlada od Brisela tražiti i odgovarajuću finansijsku pomoć u bavljenju izbjeglicama koje iz pravca Hrvatske dolaze u zemlju.

Predsjednik Slovenije je naglasio kako je pomoć Unije neophodna da bi zemlja i dalje mogla, u skladu sa svojim mogućnostima, da prima i obradjuje izbjeglice u skladu sa evropskim zakonima i normama, poštujući human pristup onima kojima je pomoć neophodna.

"Sloveniji je evropska pomoć potrebna ovoga trenutka jer smo njen dio", istakao je Pahor.

On tvrdi da su evropski zvaničnici dobro razumjeli razloge za odluku da vojska pomogne policiji u čuvanju granice prema Hrvatskoj.

"Slovenija, koja je godinama bila spremna da probleme rješava mirnim putem, strpljivo i uz saradnju, spremna je da razmotri i druge mogućnosti, ako ne bude drugog načina da zaštitimo red i zakonitost u zemlji", odlučan je slovenački predsednik.

Već u četvrtak u Ljubljanu dolazi evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos, koji će sa domaćinima dogovoriti detalje evropske pomoći.

Do sada je, na ime troškova smještaja i bavljenja izbjeglicama koje preko Slovenije putuju dalje na Zapad, EU toj zemlji dodijelila oko 4 miliona evra iz budžeta za ovu godinu.

XS
SM
MD
LG