Linkovi

Iz protesta krenuli peške ka Mađarskoj


Migranti i izbeglice prolaze kroz Novu Pazovu na putu prema granici s Mađarskom
Migranti i izbeglice prolaze kroz Novu Pazovu na putu prema granici s Mađarskom

Grupa od oko 200 migranata, koji su jutros krenuli iz Beograda ka granici sa Mađarskom, prema poslednjim informacijama stigla je do Stare Pazove bez incidenata. Ovom putovanju prethodio je protest, kao i sukob migranata u Beogradu.

Zahtevajući da se otvori granica prema Mađarskoj, grupa od oko 200 migranata krenula je jutros iz Beograda u pratnji policije ka severu. Prethodno, oko 8 sati ujutro, u parku kod Autobuske stanice u Beogradu održan je protest migranata zbog protivljenja Mađarske da migrante slobodno pušta na svoju teritoriju.

Usledio je i sukob dve grupe migranata – jedne koja je planirala da pešači do granice sa Mađarskom i druge grupe koja nije htela da ide sa njima. Policija je razdvojila migrante, a povodom protesta oglasio se i Info centar, smešten u parku kod Autobuske stanice, tvrdeći da su protest organizovale anarhističke grupe, koje zbog ličnih interesa ne žele da izbeglice budu smeštene u centrima za azil i da je zbog toga nastao opšti metež.

A na današnjoj regionalnoj konferenciji o migracijama, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević istakao je da Srbija ne želi da menja dosadašnju politiku prema migrantima i da će nastojati da i dalje pomaže ljudima u nevolji. On je rekao da Balkanska ruta nije zatvorena i da se u Srbiji trenutno nalazi od 6.000 do 7.000 migranata, uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Maroka.

Povodom najnovijeg razvoja događaja sa migrantima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je medijima rekao da Srbija neće dizati ograde, ali će zatvoriti granice za migrante tako što će podići vojsku.

"Nemoguće je da Srbija postane nekakav azil, karantin, prihvatilište na neodređeno vreme za migrante. Mi nemamo mogućnosti, kapacitet, niti smo u to umešani, osim kao zemlja koja je tranzitna", rekao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG