Linkovi

Amnesti: Madjarska prekršila medjunarodno pravo


Madjarska je u svom tretmanu izbeglica i azilanata prekršila medjunarodno pravo, navodi grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel. Budimpešta demantuje da je prekršila bilo kakve pravne odredbe. Optužba je izneta pred referendum zakazan za nedelju 2. oktobra o tome da li bi Madjarska trebalo da prihvati plan Evropske unije o obavezujućim kvotama za izbeglice.

Na ulicama Budimpešte i drugih gradova, na plakatima koje je finansirala vlada tvrdi se da su napadi na žene porasli od kako je počela migrantska kriza. Takodje, da su imigranti izvršili terorističke napade u Parizu – mada su oni većinom bili francuski ili belgijski državljani.

Na jednom vladinom letku se apeluje na Madjare da glasaju protiv izbegličkih kvota i tvrdi da su imigranti uspostavili zone širom Evrope u kojima se gradjani ne osećaju bezbedno.

Amnesti Internešenel navodi da je anti-izbeglička retorika dostigla grozničavi nivo.

“Vlada i drugi organi vlasti u zemlji su potrošili milione evra na reklamne kampanje koje su veoma ksenofobične i kojima se vezuje pravo na molbu za azil za kriminalno ponašanje, i to bez bilo kakvih uverljivih podataka”, navodi Todor Gardoš iz Amnestija.

Medjutim, ankete ukazuju da se mnogi Madjari slažu sa gledištem vlade.

“Migranti ne znaju kako da se ponašaju, oni kradu, siluju žene, nose oružje i organizuju i sprovode terorističke napade”, izjavila je stanovnica Budimpešte Iren Botoš.

Madjarska je pre godinu dana zatvorila svoje granice sa Srbijom i Hrvatskom. Amnesti navodi da su migranti često silom vraćani u Srbiju što je kršenje medjunarodnog prava – i da su često podvrgavani preteranoj sili uključujući premlaćivanje i puštanje pasa na njih.

Takodje se navodi da su mnoge izbeglice koje podnesu molbu za azil u Madjarskoj držane u pritvoru.

“Privaranje azilanata može samo da bude naredjeno u specijalnim okolnostima vezanim za pojedine azilante. Pa ipak mi smo u Madjarskoj utvdili da je u vreme našeg istraživanja 60 odsto svih azilanata u zemlji bilo smešteno u zatvorenim prihvatnim centrima”, kazao je Gardoš.

Madjarska vlada ukazuje da samo Madjari imaju pravo da odluče sa kim žele da žive. U govoru u Generalnoj skupštini UN-a prošle nedelje, ministar inostranih poslova te zemlje je bio izuzetno kritičan prema evropskoj politici prema azilantima.

“Migrantska politika koja tretira sve migrante kao izbeglice nije uspela. Migrantska politika koja želi da primora zemlje da prime hiljade migranata protiv volje njihovih gradjana nije uspela”, kaže Peter Sijarto, madjarski ministar inostranih poslova.

Amnesti apeluje na Evropsku uniju da preduzme disciplinske mere protiv Madjarske, ako nastavi da krši zakone tog bloka i direktive o tretmanu izbeglica.

XS
SM
MD
LG