Linkovi

Palestinski pregovarač: Počeli posredni mirovni razgovori sa Izraelom


Glavni palestinski pregovarač sa Zapadne obale, Saeb Erekat, danas je izjavio da je njegova vlada - posle 17 meseci prekida - počela indirektne mirovne razgovore sa Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, posredovaće u razgovorima putujući između Ramale i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i Jerusalima, gde će se sastajati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Mičel se proteklih dana već nekoliko puta sastao sa oba lidera.

Netanjahu se založio da se indirektni razgovori što pre pretvore u direktne pregovore. On je danas na sastanku Kabineta istakao da mir ne može da se sklapa sa daljine, odnosno – kako se izrazio – pomoću daljinskog upravljača. Abas tvrdi da neće prihvatiti direktne razgovore sve dok Izrael ne prekine izgradnju stambenih objekata za jevrejske naseljenike u istočnom delu Jerusalima i na Zapadnoj obali, koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

Izrael je prekinuo izgradnju novih stambenih objekata na Zapadnoj obali na deset meseci prošlog novembra, ali odbija da prekine izgradnju kuća za Jevreje u istočnom Jerusalimu, koji smatra sastavnim delom svoje „večne“ prestonice.

XS
SM
MD
LG