Linkovi

Mišel Obama ipak o ljudskim pravima


Drugog dana svoje petodnevne posete Kini, Prva dama SAD izjavila da sloboda izražavanja i religije, baš kao i otvoren pristup informacijama, predstavljaju prava koja bi "od rođenja trebalo da ima svaka osoba na našoj planeti"...

Prva dama SAD Mišel Obama rekla je studentima Stenford centra na prestižnom Pekinškom univerzitetu da su pristup informacijama - posebno preko interneta - i sloboda govora univerzalna ljudska prava.

Drugog dana svoje petodnevne posete Kini, gospođa Obama je američkim i drugim studentima poručila da sloboda izražavanja i religije, baš kao i otvoren pristup informacijama, predstavljaju prava koja bi "od rođenja trebalo da ima svaka osoba na našoj planeti".

Kina je jedna iod najrepresivnijih zemalja sveta kada se radi o slobodi govora, s obzirom na obračunavanje sa neistomišljenicima, blokiranje onlajn stranica brojnih medija i cenzuru vesti na internetu, koje vlada u Pekingu smatra spornim.

Zvaničnici Bele kuće najavili su da će se prva dama tokom boravka u Kini fokusirati na obrazovanje i izbeći pitanja oko kojih se Kina i SAD ne slažu, kao što su ljudska prava i trgovina.
XS
SM
MD
LG