Linkovi

Više desetina žrtava oluja u Meksiku


Prizor iz meksičkog letovališta Akapulko pose naleta oluje Manuel, 18. septembar 2013.
Prizor iz meksičkog letovališta Akapulko pose naleta oluje Manuel, 18. septembar 2013.

U Meksiku je u istovremenom naletu dve tropske oluje – jedne na zapadnoj, a druge na istočnoj obali zemlje, stradalo najmanje 47 ljudi.

Tropska oluja Manuel primorala je skoro 40 hiljada turista da ostanu u Akapulku, poznatom letovalištu na Pacifiku. Normalan prilaz gradu onemogućen je zbog klizišta i poplavljenih ulica. Prema nekim izveštajima, nivo vode u hotelima i na aerodromskih terminalima iznosi oko jedan metar. Meksička vojska i komercijalne aviokompanije zajedničkim snagama prebacuju turiste iz grada. Zvaničnici u Meksiku navode da je Manuel izazvao štetu od oko 400 miliona dolara.

U međuvremenu, uragan Ingrid naleteo je na obalu Meksičkog zaliva donoseći razorne vetrove i obilnu kišu. Stanovnici te oblasti prebacivani su na sigurno helikopterima, dok je državna rafinerija „Pemeks“ evakuisala tri naftne platforme i prestala sa eksploatacijom pojedinih nalazišta.

Meteorolozi su snizili jačinu Manuela na tropsku depresiju, ali očekuju da će on danas ponovo dostići snagu tropske oluje, dok se kreće nazad ka okeanu, prema poluostrvu Donja Kalifornija.
XS
SM
MD
LG