Linkovi

Milioni obilaze Metropoliten na internetu


Internet je proširio domašaj najvećih svetskih muzeja, medju kojima su pariski Luvr, Britanski muzej u Londonu a sada i Metropoliten u Njujorku. Zahvaljujući svom prisustvu na internetu, muzej je postao potpuno interaktivan i dostupan stanovnicima većine delova sveta.

Velike stepenice slavne neoklasične fasade muzeja vode posetioce ka izložbama koje predstavljaju 5.000 godina ljudskih dostignuća. Medjutim, sada postoji novi način da se poseti muzej, pomoću platforme koja pruža iskustvo prožeto tehnologijom. Zahvaljujući internetu, njujorški Metropoliten je sada otvoren za ceo svet.

Vebsajt Metropolitena je prošle godine imao više od 33 miliona posetilaca. A dok je prošle godine postavljen rekord – muzej je obišlo 6,3 miliona ljudi, od kojih 40 odsto stranih posetilaca – to je i dalje samo delić posete na internetu.

Predsednik muzeja Den Vajs kaže da je tehnologija postala “izuzetno važna.”

"Mi je doživljavamo kao svoju četvrtu platformu. Imamo tri zgrade, tri različita muzeja i naš vebsajt i prisustvo na internetu gde imamo 33 miliona posetilaca godišnje. To je za nas ogroman izvor publike".

Zahvaljujući internetu, posetioci mogu da pretražuju ogromnu stalnu kolekciju muzeja – od starog Egipta i klasičnih antikviteta, preko evropskih majstora do američke i moderne umetnosti. Tu se mogu naći hronološki pregled istorije umetnosti, kolekcije muzičkih instrumenata, starinska oružja i oklopi iz svih delova sveta – kao i obrazovni programi za sve uzraste.

Masimo Karboni je sa suprugom došao u Nujuork da vidi novu izložbu zbog onoga što je video na internetu.

“Videli smo na Instagramu da se tu nalaze brojna slavna umetnička dela i jednostavno ne možete da dodjete u Njujork a da ga ne posetite.”

Zvaničnici Metropolitena kažu da moderni muzeji moraju da imaju širok dijapazon sadržaja za svetsku publiku. Jedna od ključnih atrakcija su specijalne izložbe.

Najveća izložba u istoriji Metropolitena je bila “Kina s one strane ogledala”. Blizu million posetilaca je prošle godine videlo ovu veličanstvenu modno-umetničku prezentaciju uživo, a milioni su je videli na internetu.

Ovog maja, trenutna postavka Instituta za kostim istražuje kako modni dizajneri spajaju ručno radjene i mašinski krojene kreacije visoke mode i avangardnu odeću za svaki dan.

Kao i svake godine, na otvaranju izložbe koja je ujedno gala večera na kojoj se skupljaju sredstva za muzej, pojavile su se brojne slavne ličnosti današnjice.

Metropoliten procenjuje da su njegovi posetioci prošle godine potrošili više od 5 milijardi dolara u Njujorku tokom svog boravka, čime su dali doprinos zdravoj ekonomiji grada. Za sada, po svemu sudeći nema opasnosti da će onlajn platrforma Metropolitena ikada zameniti ogroman broj posetioca koji žele da uživo vide stalnu zbirku muzeja, sa više od dva miliona umetničkih dela.

XS
SM
MD
LG