Linkovi

Skjapareli i Prada: Nemogući razgovori


Italijanska modna kreatorka Miučija Prada
Italijanska modna kreatorka Miučija Prada

Smatralo se da je gotovo nemoguće nadmašiti popularnost imaginativne prošlogodišnje izložbe Instituta za kostim pri Metropoliten muzeju u Njujorku pod nazivom „Aleksandar Mekvin: Divlja lepota“. Medjutim, ovogodišnja postavka „Skjapareli i Prada: Nemogući razgovori“, prevazišla je sva očekivanja.

Izložba u biti istražuje neverovatne afinitete izmedju te dve italijanske modne kreatorke iz dve različite ere, kao i njihove sličnosti i razlike. Elsa Skjapareli je, baš kao Šanel, bila aktivna u svetu mode u prošlom veku izmedju dva svetska rata. Kustosi Metropolitena Harold Koda i Endru Bolton orkestrirali su ovom prilikom imaginativne razgovore izmedju te dve legendarne kreatorke, koji razotkrivaju nova tumačenja njihovih najinovativnijih radova. Reditelj i producent Baz Lurman je, u svojstvu kreativnog konsultanta, režirao niz filmskih vinjeta koje su integralni deo postavke i u kojima Skjapareli tumači američka glumica Džudi Dejvis.

Izložbeni prostor u Metropoliten muzeju
Izložbeni prostor u Metropoliten muzeju

U samim galerijama čuveni ansambli Else Skjapareli i Miučije Prade prezentirani su ispred tih kratkih video snimaka simuliranih razgovora dve velikanke mode. Evidentno je da obe istražuju sličnu tematiku, mada je u pitanju veoma različit pristup.

“Izložene jedne nasuprot drugih, kreacije Else Skjapareli i Miučije Prade omogućavaju nam da istražimo kako se prošlost i sadašnjost medjusobno prosvetljuju”, rekao je kustos Harold Koda dok je Endru Bolton istakao: „Te dve žene su neprestano rušile savremene ideje o ukusu, lepoti i glamuru. „

On je takodje ispričao da Elsa, kao savremenik društva orijentisanog na susrete u kafeima često nije marila za donji deo kreacije, jer se jednostavno nije video i maksimalno se koncentrisala na deo od struka na gore, te nakit i šešire. U jednom od „imaginarnih razgovora“ Miučija pobija taj pristup modi i ukazuje da se najvažnije u životu odigrava od struka na dole i eksplicitno navodi: „Seks, rodjenje deteta, kao i veza sa planetom zemljom.“

Sponzori izložbe su internet gigant Amazon i kuća Konde Nast. Prekjučerašnjoj Gala ceremoniji povodom otvaranja postavke prisustvovale su brojne zvezde i tom prilikom prikupljeno je rekordnih 11 miliona dolara namenjenih fondu Instituta. Izložba je dostupna publici od 10. maja do 19. avgusta.

XS
SM
MD
LG