Linkovi

Uragan Florens približava se SAD, naređene i evakuacije


Satelitski snimak uragana Florens

U pojedinim američkim saveznim državama u ponedeljak su izdate naredbe za evakuaciju, dok se uragan Florens, koji je ojačao u kategoriju 4, približava istočnoj obali SAD.

Guverner Južne Karoline naložio je evakuaciju cele obale, dok su zvaničnici Severne Karoline naredili stanovnicima pojedinih ostrva da se evakuišu. Naredba za evakuaciju izdata je i za delove Virdžinije.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će oluja, praćena vetrovima jačine do 195 kilometara na čas, proći između Bermuda i Bahama u utorak i sredu, pre nego što se približi Severnoj i Južnoj Karolini kasno u četvrtak.

Kada stigne do američkog kopna, Florens će biti "ekstremno opasni uragan", naveli su meteorolozi.

U Severnoj i Južnoj Karolini, i Virdžiniji već je proglašeno vanredno stanje, a vlasti sve do Nju Džerzija upozoravaju građane da se pripreme za oluju i i moguće katastrofalne poplave.

Zatvorene kuće u Severnoj Karolini
Zatvorene kuće u Severnoj Karolini

U isto vreme kada se očekuje da Florens stigne do obale, predviđa se da će se druga oluja, uragan Ajzak, premeštati preko Malih Antila i istočnog Karipskog mora.

Ajzak je manji i slabiji od Florens. Nacionalni centar za uragane očekuje da će opasti do nivoa tropske oluje do petka i subote, kada se bude primakao blizu Portorika i Dominikanske Republike.

Treća oluja na Atlantiku, uragan Helena, ne bi trebalo da stigne do obale u narednim danima i pomera se ka severu, peko okeana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG