Linkovi

Tropska oluja Florens mogla bi da pogodi SAD


Satelitski snimak tropske oluje Florens, u sredini, iznat Atlantskog okeana, 8. septembra 2018.
Satelitski snimak tropske oluje Florens, u sredini, iznat Atlantskog okeana, 8. septembra 2018.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopštila je u subotu da postoji povećani rizik da tropska oluja Florens napravi "direktnan udar" na američku istočnu obalu, kao veliki uragan.

Iz Nacionalnog centra za uragane saopšeno je da se očekuje da oluja, koja se sada nalazi jugoistočno od Bermuda, drastično ojača u nedelju i da postane veliki uragan do utorka. Vašington post piše da bi oluja mogla da dostigne status Kategorije 4, što je za samo jedan stepen manje od najjače američke klasifikacije za oluje, i da tako ostane do četvrtka.

Guverner Severne Karoline, Roj Kuper, u petak je proglasio vanredno stanje i ohrabio stanovnike u blizini obale da se pripreme. Vlasti Floride i Južne Karoline saopštile su da nastavljaju da budno motre na oluju.

Florens je narasla do snage uragana i oslabila ponovo tokom prošle nedelje, dok se valjala preko otvorenih voda Atlantskog okeana.

Florens bi mogla da utiče na američke obalne oblasti daleko na severu od oblasti do koje će stići, izazivajući opasne talase i obalne poplave na obali Nju Džersija, kažu prognostičari.

U subotu uveče, oluja je proizvodila vetrove od 110 kilometara na čas. Nalazila se 1.305 kilometara jugoistočno od ostrva Bermuda i kretala se ka zapadu brzinom od pet kilometara na čas.

Eksperti za uragane kažu da još uvek postoji šansa da će oluja ostati nad okeanom u blizini obale SAD i možda se povući nazad da more, gde bi nestala.

U vrhuncu sezone uragana, sledećena tropska oluja, Helen, već se formirala u blizini obale Afrike, pomerajući se ka zapadu preko Atlantskog okeana prema Severnoj Americi.

XS
SM
MD
LG