Linkovi

Kompanija Meta preti da će ukloniti vesti sa Fejsbuka


Fejsbukov znak i logo novog brenda Meta (ilustracija)
Fejsbukov znak i logo novog brenda Meta (ilustracija)

Kompanija Meta (Meta Platforms Inc.) koja je vlasnik Fejsbuka saopštila je u utorak da će biti primorana da ukloni informativne sadržaje sa svoje platforme ukoliko Kongres usvoji zakon kojim se od tehnoloških kompanija traži da plate medijima korišćenje njihovog materijala.

Ukoliko bude usvojen, zakon o konkurenciji u novinarstvu omogućio bi medijskim kompanijama da kolektivno pregovaraju sa društvenim mrežama o uslovima pod kojima njihov materijal može da se pojavljuje na njihovim stranicama.

Meta kaže da bi radije povukla vesti sa svojih platformi nego se podvrgla "pregovorima na koji je obavezuje vlada, u kojima se na nepravedan način zanemaruje korist koju mi pružamo medijima". Ta korist, napisao je na Tviteru portparol Endi Stoun, uključuje i "veći promet na sajtovima i veći broj pretplatnika."

Meta, čije je sedište u Menlo parku u Kaliforniji, zauzela je sličan stav i ranije. Prošle godine, na kratko je blokirala vesti na svojoj platformi u Australiji, nakon što je zemlja usvojila zakon kojim se tehnološke kompanije primoravaju da plaćaju izdavačima ako koriste njihove tekstove. Kasnije je postigla dogovor sa američkim izdavačima.

Senatorka Ejmi Klobučar, demorkata iz Minesote koja je sponzor zakona, kaže da će on jednostavno omogućiti novinskim organizacijama da se udruže i pregovaraju o povoljnijim cenama za svoje medijske sadržaje sa "najvećim kompanijama ikad viđenim na svetu."

"U jednom tromesečju, Gugl je imao prihod od 66 milijardi dolara od reklama, dok su se novine i male radio stanice zatvarale levo i desno", istakla je ona. "Jednostavno pokušavamo da obezbedimo poštenu cenu za medijske sadržaje."

XS
SM
MD
LG