Linkovi

Mesec dana Prištine u Beogradu


Večeras je u Beogradu otvoren festival Dani Prištine u Beogradu, kojim umetnici iz ova dva grada pokušavaju da obnove prekinute veze između gradova.

Projekcijom filma "Balkon" Lendite Zećiraj, večeras je otvoren festival “Mesec dana Prištine u Beogradu”, a publika će tokom juna moći da pogleda i kosovski film "Jadnici" reditelja Genc Bereše. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio producent filma Balkon Bujar Kabaši, premijera filma koji je upoznala publika širom sveta, bila je na Venecijanskom festivalu:

"Balkon je kratki film od 20 minuta, snimljen u jednom jedinom kadru, koji prikazuje naše novo posleratno društvo. I pokazuje da, u stvari, manje-više i nismo toliko različiti."

Predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Jelena Džombić je istakla da su tokom festivala planirane i dve izložbe mladih umetnika iz Prištine, kao i četiri tribine na kojima će učestvovati mladi umetnici:

"Želimo da putem kulture i umetnosti podržimo sprovođenje Briselskog sporazuma, promovišemo zajedničke aktivnosti mladih umetnika, da srušimo predrasude i stereotipe koje postoje između Srba i Albanaca. I da tako doprinesemo procesu pomirenja i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova."

Pisac Saša Ilić je ocenio da je "Mesec Prištine u Beogradu" izuzetno važna manifestacija, jer se dve kulture ne poznaju. Po njegovim rečima zanimljivo je to da šta god se radi i promoviše u Prištini – mediji su jako zainteresovani, dok je u Beogradu potpuno drugačija situacija. Ne izazivamo interesovanje književnih kritičara ni medija, rekao je Ilić .

XS
SM
MD
LG