Linkovi

"Mešanje Rusije u izbore više nije partija golfa, već ragbija"


The Capitol in seen from the Supreme Court Building in Washington, April 4, 2017.
The Capitol in seen from the Supreme Court Building in Washington, April 4, 2017.

Rusija se mešala u izbore u SAD, Crnoj Gori, Francuskoj, Holandiji, radiće to i dalje i jedan od načina da se od toga zaštiti je jača saradnja Evrope i Amerike – zaključak je pretresa o mešanju Rusije, u Odboru za obaveštajna pitanja u Senatu. Pooštravanje sankcija Rusiji, koje je Senat predložio, takođe je ocenjeno kao dobar način zaštite od mešanja u demokratske procese.

Mešanje Rusije je stalno, sistematsko i dirigovano iz jednog centra.

Da li sumnjate u to da Putin stoji lično iza hakovanja?", pitao je učesnike pretresa Ričard Bur, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Senatu.

"Nema sumnje".

"Isti odgovor".

"Nema sumnje".

"Ne".

Nema sumnje da je Rusija preko svojih hakera i plasiranjem lažnih vesti uticala na američke predsedničke izbore, što su zaključile i obaveštajne službe. Aktuelno pitanje je zašto tadašnji predsednik Obama nije reagovao?

„Mislim da je tadašnji predsednik Obama trebalo da reaguje brže i odlučnije. Ali on jeste preduzeo neke mere. Ono što mi smeta kod predsednika Trampa je to što ne pokreće istragu i ne reaguje“, kaže Nikolas Berns, diplomata i profesor međunarodnih odnosa.

Berns predlaže šta bi Tramp trebalo da uradi.

Naše obaveštajne agencije treba da se povežu i da tretiraju rusku pretnju kao stalnu. Zatim, ako je prekršen zakon, treba procesuirati odgovorne. I treće treba da se povežemo sa Evropom i zajednički branimo. Zajedno smo u NATO-u, a to je politički koliko i vojni savez“.

Na zajedništvo sa Evropom pozivaju i učesnici pretresa iz NATO-a. Ocenjuju da rusko mešanje u izbore sada više ne liči na partiju golfa, već ragbija i ističu da je francuski odgovor na to dobar primer.

Mediji su se udružili i otkrivali činjenice. To su podržali i Fejsbuk i Gugl, kako bi se i na internetu raskrinkale lažne vesti. Francuzi su pretpostavili da će biti hakovani, jer su osujetili mnoge napade, pa su ruskim hakerima davali velike količine lažnih informacija. Konačno, i vlasti i mediji su jasno rekli da je hakovanje nelegalno, i da se tako manipuliše izbornim procesom“, izjavio je Janis Sarts, direktor NATO Centra za komunikacijske veštine.

Potencijalna meta su i izbori u Nemačkoj, 24. septembra, upozorili su učesnici pretresa i istakli situacije u kojima bi to moglo da se desi.

Ako bude terorističkog napada, ako migrantska kriza bude aktuelna - to će se iskoristiti u propagandne svrhe, a mogući su i hakerski napadi. Nemačka mora da bude oprezna, ali i političari da budu oštriji prema Kremlju“, kaže Konstanca Štelcenmuler sa Instituta Brukings.

Dovoljan oprez sprečio je pokušaj Rusije da se umeša u izbore u Crnoj Gori, kao i da se posle izbora izazovu neredi. O tome je pred senatorima detaljnije govorio bivši crnogorski ambasador u NATO-u i OEBS-u Vesko Garčević. On je naveo da ruska vlada sprovodi anti-NATO politiku, koju podržavaju i srpske nacionalističke partije. Moskva nije uspela da izvrši uticaj u Crnoj Gori ali će "tražiti rupe kroz druge balkanske države" da utiče na nju, ocenio je Garčević. "Najbolji način da se odvrate takvi potez je aktivizam EU i SAD i podrška reformama na Balkanu a vrata EU i NATO moraju ostati otvorena, zaključio je.

XS
SM
MD
LG