Linkovi

Merkelova CDU spremna za veliku koaliciju u Nemačkoj


Arhiva - Kancelarka Nemačke Angela Merkel prisustvuje plenarnoj sednici nemačkog Bundestaga u Berlinu, 21. novembra 2017.

Lideri konzervativne Hrišćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel, dogovorili su se u nedelju da idu ka "velikoj koaliciji" sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), kako bi okončali političku blokadu u toj najvećoj evropskoj ekonomiji.

Merkelovoj, čiji je četvrti mandat došao u sumnju pre nedelju dana kada su pregovori o trostranoj koaliciji sa probiznis Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima propali, SPD je pružio političku ruku spasa u petak.

Pod pojačanim pritiskom da očuva stabilnost i izbegne nove izbore, SPD je promenio svoju poziciju i pristao na razgovore sa Merkelovom, otvarajući šansu za stvaranje nove velike koalicije, koja je bila na vlasti i poslednje četiri godine, ili za formiranje manjinske vlade.

"Odlučno nameravamo da imamo efikasnu vladu", rekao je Daniel Gunter, konzervativni premijer države Šlesvig Holštajn. On je to izjavio novinarima nakon četvoročasovnog sastanka sa vodećim članovima Merkelove CDU.

Do sastanka je došlo nakon što je konzervativni premijer Bavarske podržao novi desno-levi dogovor.

"Najbolja opcija"

"Savez konzervativaca i SPD-a je najbolja opcija za Nemačku - svakako bolja od koalicije sa Slobodnim demokratama i Zelenima, od novih izbora ili manjinske vlade", kaže Horst Zehofer, čelnik bavarske CSU za "Bild am zontag".

Istraživanje Emnid instituta pokazalo je u nedelju da 52 odsto Nemaca podržava veliku koaliciju.

Nekoliko evropskih lidera naglasilo je važnost brzog dobijanja stabilne nemačke vlade, kako bi blok mogao da raspravlja o svojoj budućnosti, uključujući i rasprave o predlozima francuskog predsednika Emanuela Makrona o reformama evrozone i Bregzitu.

Merkel, koja je razjasnila u subotu da će podržati veliku koaliciju, kaže da postojeća vlada pod njenim vođstvom može da obavlja poslove dok nova koalicija ne bude formirana.

Podmladak Merkelovih konzervativaca izvršio je pritisak na stranku da postigne sporazim pre Božića, poručivši da ukoliko ne bude sporazuma, konzervativci treba da se opredele za manjinsku vladu.

Kao pokazatelj da će za ovaj proces biti potrebno vreme, govori i to da se CDU dogovorio u nedelju uveče da za sredinu decembra odloži konferenciju na kojoj bi trebalo glasati o tročlanoj koaliciji.

SPD-ov premijer države Donja Saksonija rekao je da strahuje da nema načina da odluka bude doneta ove godine. "To je dug put za SPD", rekao je Stefan Vajl za televiziju ARD.

Merkelova je protiv puta formiranja manjinske vlade zbog njene svojstvene nestabilnosti, ali analitičari kažu da je jedna opcija za konzervativce i Zelene da formiraju manjinsku vladu sa neformalnom podrškom SPD-a. Zeleni su saopštili da su otvoreni za opciju manjinske vlade.

Politička sporenja

Iako razgovori još nisu ni počeli, dva politička bloka počela su da se spore o prioritetima politike.

Merkelova, čiji su konzervativci osvojili najviše mesta u parlamentu na izborima 24. septembra, ali uz rast podrške ekstremnoj desnici, rekla je da želi da zadrži dosledne finansije u Nemačkoj, ali i da smanji poreze i investira u digitalnu infrastrukturu.

Ona mora da zadrži bavarsku CSU uz sebe držeći se čvršće politike prema migrantima, što bi takođe moglo da pomogne da povrati podršku konzervativnih glasača koji su se opredelili za desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD).

SPD-u treba platforma za politiku nakon najslabijeg izbornog rezultata od 1933. Vodeće figure SPD-a podvukle su uslove među kojima su ulaganje u obrazovanje i domove, promene u zdravstvenom osiguranju i nepostojanje limita za tražioce azila.

Većina eksperata veruje da SPD ima snažniju poziciju i nekoliko uglednih ekonomista kaže da veruju da će SPD ostvariti značajan uticaj u novoj velikoj koaliciji.

"Ukoliko bude velike koalicije, ili samo tolerancije (podrške manjinskoj vladi), očekivao bih više naglaska na programu SPD-a", kaže Klemens Fust, predsednik Ifo instituta za biznis novine Handelsblat.

To bi značilo veće državne troškove i manja smanjenja poreza, koji bi bili dogovoreni sa drugim potencijalnim partnerima.

SPD je podeljen, pošto neki članovi poručuju da je velika koalicija imala svoju šansu.

SPD-ova premijerka države Rajnaland-Palatinat, Malu Drejer, kaže da više preferira ideju da SPD "toleriše" manjinsku vladu, nego da ulazi u veliku koaliciju, jasno ukazavši da stranka ne bi trebalo da pristane na dogovor po bilo koju cenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG