Linkovi

Nemačke socijaldemokrate voljne da pomognu političkoj deblokadi


Arhiva - Predsednik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Martin Šulc, i liderka SPD-a u Bundestagu, Andrea Nales, razgovaraju sa novinarima u Berlinu.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) saopštila je u petak da je spremna da održi razgovore sa drugim partijama, kako bi se rešila politička kriza nastala u pregovorima o formiranju nove vlade i kako bi se izbeglo ponavljanje izbora.

Kancelarka Angela Merke, čiji je konzervativni blok pobedio na glasanju 24. septembra, od tada nije uspela da formira koalicionu vladu po četvrti put u najvećoj ekonomiji EU.

SPD je učestvovao u koaliciji pod Merkelovom od 2013. godine, ali lider stranke Martin Šulc obećao je da će stranka preći u opoziciju odmah nakon izbora na kome je ostvarila loš rezultat.

Međutim, generalni sekretar SPD-a, Hubertus Hajl, rekao je nakon osmočasovnog sastanka, koji je pod rukovodstvom Šulca trajao do kasno u noć, da je "SPD čvrsto uveren da mora biti razgovora", dodajući da "SPD neće biti zatvoren za te razgovore". Ipak, Hajl nije rekao sa kojim partijama će SPD pregovarati.

SPD-ov tehnički ministar pravde, Hajko Mas, nadovezao se na Hajlove komentare rekavši "SPD ne može da se ponaša kao dete koje se duri u ćošku".

Nemačka, najstabilnija zemlja Evropske unije, upala je u političku krizu u ponedeljak, nakon što je lider probiznis Slobodne demokratske partije (FDP) istupio iz razgovora, rekavši da ne postoji "osnova poverenja" za formiranje vlade sa konzervativnim savezom i ekološkim Zelenima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG