Linkovi

Merkel: Podrška zbog spremnosti na kompromis


Nemačka kancelarka Angela Merkel i srpski premijer Aleksandar Vučić pred počasnom gardom u Beogradu.

U okviru mini balkanske turneje, kancelarka Nemačke Angela Merkel doputovala je danas u Beograd, gde se sastala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nemačka kancelarka poručila je tokom današnjeg boravka u Srbiji da je Beograd pokazao veliku spremnost za kompromis u dijalogu sa Prištinom i iskazao veliki broj inicijativa u cilju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksadrom Vučićem, Merkelova je istakla da kada dođe do otvaranja poglavlja to treba uzeti u obzir i zaista odati prizanje za te napore.

Prema njenim rečima, do skoro je bilo nezamislivo da pregovori Beograda i Prištine traju 13-14 sati uz posredovanje evropske komesarke, kao što je bio i nezamisliv susret premijera Srbije i Albanije, ali da je danas to redovan slučaj.

Merkel je izjavila i da njena zemlja podržava reforme u Srbiji, koje su pokazale prve pozitivne rezultate. Pozdravljajući nemačku kancelarku, Aleksandar Vučić se zahvalio što je doprinela politici mira i dobrih odnosa na Balkanu, podsetio da su i politicki i ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji, kao i da se Srbija na

Nemačku oslanja pre svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama i znanju. Kancelarka Merkel u Beograd je došla posle posete Tirani, gde se sastala sa premijerom Edijem Ramom, a posle sutrašnjih susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predstavnicima civilnog sektora, odlazi u Sarajevo.

XS
SM
MD
LG