Linkovi

Merkel i Brnabić u Berlinu o Kosovu i ekonomiji


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Foto: official website
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Foto: official website

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u sredu u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojom je razgovarati o unapređenju odnosa na političkom i ekonomskom planu.

Merkel je izjavila, nakon razgovora sa premijerkom Srbije, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Kako je navela, ona je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji, i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Nemačka kancelarka Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU - 2025. godina Žan Klod Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

Merkel je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i "da se zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom".

Ona je je takođe objasnila da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela, Nemačka i Francuska su pokušale, i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije.

Ona je podsetila da je proceš prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

"Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi", ukazala je Merkelova.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

"Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Brnabić je poručila sa želi da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

"Moj cilj posete je da odnosi sa Nemačkom budu još bolji i da se oni dalje u budućnosti razvijaju. Nama neizmerno znači partnerstvo, saradnja i podrška Nemačke u svim oblastima, kako u političkim, ekonomskim, tako i na putu naših evropskih integracija", rekla je Brnabić tokom zajedničke konferencije sa kancelarkom Merkel u Berlinu.

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke bila rekordna i dostigla gotovo pet milijardi evra - odnosno 4,8 mililardi evra, s tim što, kako je dodala, Srbija u toj razmeni ima deficit od jedne milijarde.

Ona je dodala da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG