Linkovi

Mendela se oporavlja


Južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mendela proveo je drugu noć u bolnici, dok lideri zemlje uveravaju javnost da se zdravlje 94-godišnjeg bivšeg predsednika poboljšava.

Južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mendela proveo je drugu noć u bolnici, dok lideri zemlje uveravaju javnost da se zdravlje 94-godišnjeg bivšeg predsednika poboljšava. Vlada je saopštila da bivši južnoafrički predsednik dobro reaguje na tretman za povratnu infekciju pluća ali nije bilo novih informacija o njegovom stanju.

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma izjavio je juče da je Mendela veoma dobro.

Medjutim, mnogi su i dalje zabrinuti u Južnoj Africi u kojoj je dobitnik Nobelove nagrade Nelson Mendela nacionalni heroj.

“Želimo mu brzo ozdravljenje zato što je on mnogo učinio za nas. On je danas ikona, mi smo slobodni danas zbog njega”, kaže stanovnica Johanesburga Upa Radebe

Drugi su odali priznanje Mendeli tokom specijalne molitve održane danas u jednoj crkvi u Sovetu. Američki predsednik Barak Obama izrazio je zabrinutost za Mendelu pres sastanak sa liderima Malavija, Sijera Leonea, Senegala i Kejp Verdea u Beloj Kući.

“Duboko smo zabrinuti zbog zdravlja Nelsona Mendele. On je heroj, mislim za sve nas. On je u našim mislima i molitvama kao i čitava njegova porodica. On je snažan fizički isto kao što je imao snažan karakter i liderstvo tokom mnogih decenija.”

Nelson Mendela primljen je u bolnicu u Pretoriji u sredu. Imao je respiratorne probleme od kako je oboleo od tuberkuloze tokom 27 godina provedenih u zatvoru zbog borbe protiv rasističke vlasti u svojoj zemlji.
XS
SM
MD
LG