Linkovi

Preminuo premijer Etiopije


Predstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa Zenavija
Predstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa Zenavija

Premijer Etiopije, Meles Zenavi, preminuo je u 58. godini života

Premijer Etiopije, Meles Zenavi, preminuo je u 58. godini života nakon višemesečnih nagadjanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Etiopska državna televizija danas je donela vest o njegovoj smrti, saopštivši da je on kasno juče u jednoj bolnici u inostranstvu preminuo od iznenadne infekcije.

U razgovoru za Glas Amerike vladin predstavnik Bereket Simon nije rekao gde je Meles umro niti je rekao zbog koje bolesti je bio smešten u bolnicu.

Meles nije vidjen u javnosti gotovo dva meseca pre smrti.

Predstavnik Bereket je ukazao da je potpredsednik vlade Etiopije, Hajlemariam Desalen preuzeo funkciju vršioca dužnosti premijera.

On je takodje ukazao da će Melesovi posmrtni ostaci biti prebačeni u Etiopiju u ponedeljak popodne i da funkcioneri planiraju pogreb.

Meles je više od 20 godina bio premijer Etiopije pošto je ustanički savez na čijem je čelu bio preuzeo vlast 1991.

Meles je hvaljen u inostranstvu zbog toga što je unapredio privredu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu u Etiopiji. Medjutim, grupe za ljudska prava oštro su ga kritikovale zbog brojnih kršenja, uključujući ograničavanje nezavisnih medija.

Etiopija je pod njegovom upravom vodila rat sa Eritrejom zbog graničnog spora i slala trupe u Somaliju da se bore protiv islamskih ekstremista.
XS
SM
MD
LG