Linkovi

Melburn: Novak peti put u finalu


Peto finale u Melburnu za Novaka
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Peto finale u Melburnu za Novaka

Najbolji teniser sveta izgubio dva seta protiv zvaničnog šampiona Austrelijen opena, Švajcarca Stanislasa Vavrinke, ali dominirao u odlučujućem setu - 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6 i 6:0. Za peti trofej, u nedelju sa Endijem Marijem...

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale prvog grand slem turnira sezone u Melburnu. Posle velike borbe i maratona u pet setova, Đoković je pobedio branioca titule Švajcarca Stanislasa Vavrinku i renavširao mu se za poršlogodišnji poraz u četvrtfinalu.

Posle pet mečeva na Austrelijen openu bez izgubljenog seta i samo jednog nespeha da zadrži svoj servis od početka turnira, Đoković je protiv Vavrinke izgubio dva seta i doživeo čak pet „brejkova“, ali je na kraju uspeo da se plasira u peto finale na „Rod Lejver Areni“.

Nije to bio tenis kakav su ova dvojica tenisera pružilu u prethodne dve godine, kada je takođe peti set odlučivao pobednika i kasnijeg šampiona.

I Đoković i Vavrinka imali su mnogo više neiznuđenih grešaka nego vinera, a svaki put kada se činilo da je jedan od njih na pragu da „prelomi“ meč, drugi se vraćao u igru. Zato je i bilo neobično kada se peti set završio 6:0 u korist Đokovića. Ali Varinka je imao priliku za brejk na samom početku odlučujućeg seta, koju nije iskoristio, i onda je doživeo potpuni kolaps.

Na kraju, posle tri i po sata igre Đoković je slavio – 7:6, 3:6, 6:4, 4:6 i 6:0.

I dok je Vavrinka na konferenciji za novinare meč opisao kao čudan, dodajući da je Đoković bio dovoljno dobar da je zaslužio pobedu, prvi reket sveta priznao je da je bio na nižem nivou nego prethodnih dana.

„Očekivano je s obzirom da sam imao jednog od najkvalitetnijih protivnika u ovom trenutku, čoveka koji je osvojio ovu titulu prošle godine. Treba da izvučem pouke iz ovog meča, ono što je pozitivno i da se sredsredim na naredni izazov“, rekao je Đoković.

Za svoj osmi grand slem trofej, u ukupno 15. finalu, Đokovića očekuje duel sa svega sedam dana starijim Endijem Marijem, koji je juče pobedio Čeha Tomaša Berdiha.

Biće to 24. međusobni duel Đokovića i Marija, a Đoković vodi 15:8. U grand slem finalima je međutim 2:2, ali je obe pobede Đoković ostvario upravo u Melburnu.

XS
SM
MD
LG