Linkovi

Ribar spašen posle 13 meseci na Pacifiku


Hoze Salvador Alvarenga u mesto Mahuro na Maršalskim ostrvima nakon što je spašen na Pacifiku, 3. februara 2014. being washed ashore on the tiny atoll of Ebon in the Pacific Ocean, Feb. 3, 2014.

Ribar Hoze Salvador Alvarenga kaže da je preživeo 13-mesečno putovanje preko skoro celog Tihog okeana, kada mu je brod ostao bez motornog pogona.

Jedan ribar iz El Salvadora dospeo je na obalu Maršalskih ostrva, gde je tamošnjim vlastima rekao da je je preživeo 13-mesečno putovanje preko skoro čitavog Tihog okeana. Hoze Salvador Alvarenga kaže da je krenuo na put sa juga Meksika u decembru 2012., i da je planirao da tokom jednog dana lovi ajkule.

Alvarenga tvrdi da je - kada mu je brod ostao bez motornog pogona, počela da ga nosi struja, i da se posle više od godinu dana lutanja dokopao kopna, 11.000 kilometara dalje. Dve žene su ga prošle nedelje pronašle na plaži koralnog ostrvca Ebon, na jugu Maršalskih ostrva, skoro sasvim nagog i gladnog, ali u relativno dobrom stanju.

Alvarenga tvrdi da je preživeo jedući sirovo meso morskih ptica i riba, a da je pio svoju mokraću. Kako je rekao, njegov mladi saputnik, tinejdžer po imenu Šiguel, nije preživeo, jer nije mogao da prihvati takav način ishrane. Vlasti nisu potvrdile verodostojnost njegovog iskaza.

Trojica mekisčkih ribara su 2006. godine spasena u blizini ovih ostrva, pošto su proveli oko devet meseci lutajući na otvorenom moru. Alvarenga ističe kako želi da se vrati u Meksiko, a diplomate iz Sjedinjenih Država, Meksika i El Salvadora razmatraju mogućnost da se to i ostvari.
XS
SM
MD
LG