Linkovi

Meksiko: Nećemo platiti izgradnju zida


Predsednik Meksika Enrije Penja Nijeto

Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto izjavio je da želi dobre odnose sa novom američkom administracijom, ali je ponovio da Meksiko neće platiti najavljenu izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

“Mi ćemo podsticati otvorene i pune pregovore. Sva pitanja koja definišu naše bilateralne odnose su na stolu, uključujući bezbednost, migraciju i trgovinu. Mi nikada nećemo prihvatiti ništa što bi bilo protiv našeg dostojanstva kao zemlje niti našeg dostojanstva kao Meksikanaca.”

Novoizabrani predsednik Donald Tramp je obećao da će primorati Meksiko da plati za zid u cilju suzbijanju ilegalne imigracije u SAD. Tramp je takođe zapretio zavođenjem velike tarife na kompanije koje budu selile svoju proizvodnju u Meksiko, a potom budu nastojale da prodaju svoju robu na američkom tržištu.

Najavio je i da će poništiti i iznova povesti pregovore o trgovinskom sporazumu o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi, rekavši pri tom da od njega ima više koristi Meksiko nego SAD.

Penja Nijeto, rekao je da odbacuje pokušaje da se utiče na strane investitore putem “straha i pretnji”, ali da želi trgovinski sporazum, koji bi koristio obema zemljama.

XS
SM
MD
LG