Linkovi

Dvojica otetih Amerikanaca nađeni mrtvi u Meksiku, dvoje preživelih se vratilo u SAD


Državna policija Meksika na mestu gde su pronađena tela dvoje od četvoro Amerikanaca koje su oteli naoružani napadači u Matamorosu u Meksiku, 7. marta 2023.
Državna policija Meksika na mestu gde su pronađena tela dvoje od četvoro Amerikanaca koje su oteli naoružani napadači u Matamorosu u Meksiku, 7. marta 2023.

MEKSIKO SITI - Put u Meksiko zbog jedne kozmetičke procedure završio se tragično za četvoro Ameirkanaca koje su kidnapovali naoružani muškarci ubrzo pošto su ušli u državu Tamaulipas. Dvoje je pronađeno mrtvo, a dvoje preživelih je vraćeno u Sjedinjene Države, saopštila je regionalna vlada Meksika.

Guverner pogranične države Tamaulipas Ameriko Viljareal obavestio je telefonom meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za vreme konferencije za novinare da je dvoje Amerikanaca pronađeno mrtvo, a da je dvoje preživelo ali je jedan od njih povređen.

Viljareal je rekao da je ranjeni Amerikanac, Erik Vilijams, pogođen u levu nogu metkom ali da mu život nije ugrožen.

Preživeli Amerikanci vratili su se na američko tle nakon što su brzo prevezeni do granice kod Braunsvila u Teksasu, u konvoju kola hitne pomoći i džipova u pratnji meksičkih vojnih vozila i kamiona Nacionalne garde sa vojnicima naoružanim automatskim puškama. Prebačeni su u regionalni medicinski centar.

Rođak jedne od žrtava izjavio je u ponedeljak da je četvoro doputovalo u Meksiko iz Severne Karoline, zato što je jedan od njih zakazao operaciju zatezanja stomaka sa lekarom u meksičkom pograničnom gradu Matamoros, gde se u petak odigrala otmica.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador razgovara sa guvernerom Tamaulipasa Amerikom Viraljelom za vreme konferencije za novinare u Meksiko sitiju, 7. marta 2023.
Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador razgovara sa guvernerom Tamaulipasa Amerikom Viraljelom za vreme konferencije za novinare u Meksiko sitiju, 7. marta 2023.

Tela nastradalih Amerikanaca biće predata američkim vlastima tokom dana, kada forenzičari završe svoj posao u mrtvačnici u Matamorosu, saopštio je guverner Viljareal.

Američki državljani su pronađeni u kolibi u ruralnom području istočno od Matamorosa na putu ka obali Meksičkog zaliva poznatoj kao "plaža Bagdad", rekao je državni tužilac Irving Barios.

Ubrzo pošto su u petak ušli u Meksiko, četvoro Amerikanaca se zateklo u sred okršaja suparničkih narko kartela u gradu. Barios kaže da se pretpostavlja da je došlo do "konfuzije i zabune, a ne direktnog napada."

Na video snimcima i fotografijama snimljenim tokom i neposredno posle otmice vidi se beli kombi kojim su putovali Amerikanci, pored drugog vozila, sa najmanje jednom rupom od metka u prozoru sa suvozačke strane. Jedan očevidac ispričao je da su se dva vozila sudarila, a da je odmah zatim na lice mesta stiglo vozilo iz kojih je izašlo nekoliko muškaraca koji su nosili automatske puške i neprobojne prsluke.

„Četvoro Amerikanca su ubačeni u vozilo i odvedeni sa lica mesta od strane naoružanih ljudi“, saopštio je FBI. Biro nudi nagradu od 50.000 dolara za povratak žrtava i hapšenje kidnapera.

TV mreža ABC objavila je imena otetih Amerikanaca: Latavia "Tej" Mekgi, Šaid Vudard, Zindel Braun i Erik Džejms Vilijams.

Lopez Obrador je izjavio da je jedna osoba u pritvoru zbog otmice Amerikanaca.

Zalandrija Braun iz mesta Florens u Južnoj Karolini, rekla je da je u kontaktu sa FBI-em i lokalnom policijom, posle saznanja da je njen mlađi brat Zindel jedan od kidnapovanih.

„Ovo je kao košmar iz kojeg biste želeli da se probudite“, rekla je ona u telefonskom intervjuu za AP. „Videti člana vaše porodice bačenog u zadnji deo kamiona i odvučenog, to je prosto neverovatno".

Mesto Matamaros u kojem su kidnapovani američki državljani, koji su prešli u Meksiko iz južnog Teksasa
Mesto Matamaros u kojem su kidnapovani američki državljani, koji su prešli u Meksiko iz južnog Teksasa

Zalandrija Braun je rekla da su njen brat i njegova dva prijatelja pratili trećeg prijatelja koji je išao u Meksiko na operaciju zatezanja stomaka.

Kazala je da su svi zajedno išli kako bi se smenjivali u vožnji, kao i da su bili svesni opasnosti u Meksku.

"Zindel je stalno govorio: Ne bi trebalo da idemo dole'", rekla je Braun.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako muškarci unose četvoro ljudi u zadnji deo kamioneta.

U gradu Matamaros godinama unazad traje rat narko kartela u kojem su stradale ili nestale hiljade Meksikanaca.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u ponedeljak da je „došlo do sukoba između grupa i da su one privedene“, ne iznoseći detalje.

Pucnjave u petak, kada su kidnapovani Amerikanci, bile su toliko intenzivne da su lokalne vlasti upozorile stanovništvo da ne izlazi na ulicu, a američki konzulat izdao upozorenje da se ne putuje u Matamoros.

Stejt department je upozorio građane SAD da ne putuju u Tamaulipas. Međutim, Amerikanci koji žive u Braunsvilu ili negde drugde u Teksasu, često prelaze u posetu porodici, posećuju lekare ili kupuju. To je takođe prelazna tačka za ljude koji putuju dalje u Meksiko.

XS
SM
MD
LG