Linkovi

Kremlj: Ne znamo za kontakte ruske pravnice sa Trampovim štabom


Advokat Natalija Veselnickaja (arhivski snimak)
Advokat Natalija Veselnickaja (arhivski snimak)

Kremlj je saopštio da nije upoznat sa sastankom koji se 2016. odigrao između visokih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog advokata koji je obećao da će im dati štetne informacije o Trampovoj rivalki, demokrati Hilari Klinton.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da ne zna pravnicu Nataliju Veselnickaju i da ne "može da vodi računa" o svakom ruskom advokatu i njihovim kontaktima u inostranstvu.

Trampov najstariji sin, Donald Tramp junior izjavio je u nedelju da su se on, Trampov tadašnji šef izbornog štaba Pol Manafort i predsednikov zet Džered Kušner sastali sa ruskom pravnicom 2016. nakon što je Tramp osvojio republikansku predsedničku nominaciju. Veselnickaja je izjavila da može da sa njima podeli informacije koje mogu da nanesu štetu kampanji Hilari Klinton.

Don Mlađi je u saopštenju naveo da mu je poznanik predložio da se sastane sa Natalijom Veseljnitskajom, poznatoj po vezama sa Kremljom, koja je tvrdila da ima informacije da pojedinici povezani sa Rusijom podržavaju Hilari Klinton. Međutim, kako je naveo, njene izjave su bile nejasne i dvosmislene, zbog čega je okončao sastanak.

Bijela kuća je međutim, juče, iznijela drugačije informacije o sastanku.

“To je, po svemu sudeći, bio sastanak o usvajanju ruske djece, koji je trajao oko 20 minuta”.

Trampov pravni tim saopštio je da predsjednik nije prisustvovao tom sastanku i da mu nije poznato da je bio održan.

Saopštenje predsjednikovog starijeg sina prvi je javni nagovještaj da su pojedini u Trampovom timu bili spemni da prihvate pomoć iz Rusije.

Tramp odustao od zajedničke jedinice za sajber bezbednost sa Rusijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je dominatan u medijima, ali i na Trampovom Tviter profilu. Nakon što je juče tvitovao o mogućem dogovoru sa Kremljom u pogledu formiranja jedinice za sajber bezbjednost, predsjednik Tramp je posle oštrih kritika, u roku od 12 sati, napravio zaokret i poručio da ipak smatra da to ne bi moglo da se ostvari.

“Činjenica da smo ja i predsjednik Putin razgovarali o jedinici za sajber bezbjednost ne znači da smatram da bi to moglo da se realizuje”, napisao je Tramp na Tviteru. I republikanci i demokrate izrazili su nevjericu u pogledu Trampovih tvitova

“Možemo jednostavno da pošaljemo glasačke kutije u Moskvu”, rezigniran je demokratski kongresmen Adam Šif.

“To nije nagluplja ideja koju sam čuo, ali nije daleko od toga. Tramp ne vidi dobro kada je riječ o Rusiji”, smatra republikanski senator Lindzi Grejem.

Predsjednik je na Tviteru naveo i da je dva puta vršio snažan pritisak na Putina zbog miješanja u američke izbore i dodao da je sada vrijeme da se krene naprijed u konstruktivnu saradnju sa Moskvom. Podsjetio je i da je ruski predsjednik demantovao da je ima bilo kakvu ulogu u tome. Trampov šef kabineta, Rajns Pribus, istakao je da predsjednik “nije povjerovao” Putinovom demantiju, iako je ruski lider prethodno rekao da jeste.

"Predsjednik je odmah po dolasku na sastanak govorio o ruskom miješanju u američke izbore i pokrenuo to pitanje najmanje dve puta. O tome se nije razgovaralo samo pet minuta, već mnogo duže”, kaže Rajns Pribus, šef kabineta predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG