Linkovi

Mej: Jasan raskid sa EU, parlament odlučuje o planu


Britanska premijerka Tereza Mej govori o planu za bregzit, 17. januar 2017.
Britanska premijerka Tereza Mej govori o planu za bregzit, 17. januar 2017.

Posle više meseci tokom kojih su protivnici izlaska Velike Britanije iz Evropske unije - poznatijeg kao "bregzit" - optuživali britansku premijerku Terezu Mej da nema plan za napuštanje evropskog bloka, ona je danas konačno iznela detalje i ciljeve, onoga što će po svemu sudeći biti vrlo jasan raskid veza.

Plan premijerke Mej podrazumeva napuštanje jedinstvenog evropskog tržišta i ukidanje jurisdikcije Evropskog suda pravde, kao i preuzimanje kontrole na svojim granicima kako bi se zemlja suočila sa zabrinutostima u vezi sa imigracijom, koje su i uticale na veliku podršku "bregzitu".

Mej je izjavila da će se o konačnom planu izjasniti parlament, a ukoliko bude potvrđen, sprovodiće se u fazama. Oćekuje se da formalni proces razdruživanja, koji bi trebalo da traje dve godine, počne u martu, kada će krenuti pregovori o ukidanju sporazuma u oblastima od trgovine do slobode kretanja.

Premijerka je međutim istakla da će Britanija želeti da potpiše novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom i da će London predložiti aranžman, kojim bi se postigla sloboda kretanja između teritorija Velike Britanije i preostalih 27 članica Unije.

XS
SM
MD
LG