Linkovi

Novi način merenja nivoa gasova staklene bašte


“Megacities Carbon Project”
“Megacities Carbon Project”

Već decenijama naučnici mere kvalitet vazduha i prate njegov uticaj na zdravlje ljudi. Sada naučnici testiraju nove načine merenja nivoa gasova staklene bašte u atmosferi i njihov uticaj na klimatske promene.

Los Anđelos je jedan od američkih gradova koji učestvuju u novom projektu za merenje količine ugljendioksida u mega gradovima, pod nazivom “Megacities Carbon Project”.

Sa više od 18 miliona stanovnika, Los Anđelos je mega grad koji je postao poznat ne samo po Holivudu već i po maglovitom smogu koji često lebdi nad gradom.

Gasovi koji izazivaju efekat staklene baste poput ugljen dioksida I metana, ne lebde samo nad Los Andjelesom, kaže Rajli Duren iz Nasine Laboratorije za mlaznu propulziju.

“Potrebno je nekoliko nedelja ili meseci da se ti gasovi izmešaju. Oni završavaju u atmosferi i njihov efekat se oseća svugde ne samo u gradu zagađivaču.”

Los Andjeles i Pariz su učesnici eksperimentalnog projekta o nivou ugljenika u Mega-gradovima, koji, kako kaže Duren ima za cilj praćenje gasova sa efektom staklene baste, kao i da se ustanovi da li na duge staze, primena ekološke politike za smanjenje zagađenosti daje pozitivne rezultate.

Na prostorima južne Kalifornije, na krovove i releje postavljeno je 16 izuzetno osetljivih senzora. Ti instrumenti neprekidno ispituju kvalitet vazduha.

Naučnici koriste i takozvano, daljinsko praćenje kvaliteta vazduha, instrumentima instaliranim na avione i satelite kojima se prati prelamanje sunčeve svetlosti na površini Zemlje. Na osnovu promene boje svetlosnih zraka u kontaktu sa vazduhom naučnici mogu tačno da odrede mesta gde ima ugljen dioksida i metana.

Jedan dodatni senzor instaliran je na planini ViIson, na mestu gde su dolazili Albert Ajnštajn I Edvin Habl da proučavaju nebo. Sada, kaže Sten Sander iz Nase, ovaj uređaj sa neba gleda dole na Los Andjeles i analizira kvalitet vazduha.

“Mi želimo da projekat na planini Vilson bude model na osnovu koga će kasnije i drugi gradovi moći da, na sličan način, mere emisiju gasova, sa efektom staklene bašte, u svojim sredinama. ”

Duren naglašava da je razvoj novih metoda za merenje i praćenje gasova sa efektom staklene bašte hitno potreban.

Kina i Sjedinjene Države, koje koriste fosilno gorivo, emituju najveće količine ugljen dioksida, a za njima je još 40 svetskih metropola.

Dok ekonomski razvijene zemlje pokušavaju da smanje emisiju gasova….

“U zemljama u razvoju, posebno u južno američkim, afričkim I azijskim zemljama dolazi do velike ekspanzije gradova zbog kombinacije urbanog i ekonomskog rasta.”

Duren smatra da su mnogi od tih rastućih gradova izloženi velikom riziku od klimatskih promena zbog toga onoga šta ispuštaju u atmosferu.
XS
SM
MD
LG