Linkovi

Meditirajte preko aplikacije


Meditacija (ilustracija)
Meditacija (ilustracija)

Uobičajena primedba osoba koje su zauzete i pod stresom u današnje vreme je nemogućnost da pronađu vreme i mesto za opuštanje. Nova aplikacija za mobilne telefone obećava rešenje tih problema tako što će pomoći korisnicima da upražnjavaju staru kinesku vrstu meditacije, dok su u pokretu.

Inženjer softvera u Kini, Peng Čeng koristi aplikaciju Svej na svom pametnom telefonu koja mu pomaže da se oslobodi stresa. Aplikacija ga vodi kroz program meditacije i usporenih pokreta na osnovu vekovima stare kineske prakse Tai Či.

Način na koji ga koristite je tako što pomerate svoje telo usporeno, neprestano i lagano. Jednom kada to uradite, telefon registruje vaše pokrete i daje vam smislenu povratnu informaciju”, kaže Peng Čeng, osnivač i direktor kompanije "Pausable.

To je važno jer se većina ljudi, posebno početnici, pitaju da li koriste prave pokrete.

Zapravo, govorimo o kvalitetu pokreta, to je kvalitet pokreta usporenih, neprestanih i laganih pokreta tela koje treba da sprovodite jedno duže vreme.”

Peng je sarađivao sa švedskim studiom Malme za digitalnu produkciju kako bi napravio aplikaciju. Ona je testirana pomoći EEG skenera u bučnom i tihom okruženju. Stručnjaci sa univerziteta Saseks u Britaniji, koji su proveravali rezultate, potvrdili su da je aplikacija pomogla poboljšanju relaksacije i smanjenju nivoa mentalnog obima posla. Ali tradicionalisti ne prihvataju rezultate.

Mislim da je učenje meditacije pomoću aplikacije, vrsta učenja da plivate pomoću videa na Jutubu. To je dobar način da dobijete neke podatke ali to ne može da zameni lične instrukcije i prisustvo nekoga na licu mesta, a ta brza razmena povratne informacije sa osobom je zapravo suština učenja”, kaže direktor Centra za meditaciju iz Londona Majkl Miler.

Autori aplikacije Svej ne poriču vrednost meditacije koja se sprovodi u učionici. Oni kažu da je aplikacija namenjena osobama pod stresom da pronađu trenutak smirenosti.

Poruka koju želimo da pošaljemo je da nije u pitanju tehnologija već vi, mi ljudska bića, koja već imaju sposobnost da budu svesna svog tela.”

Aplikacija Svej može da se preuzme po ceni od oko 3 dolara.

XS
SM
MD
LG